Izvor: B92, 03.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korupcija u institucijama na Kosovu

Gračanica, Beograd -- Radnici kosovskih institucija koje sraađuju sa Beogradom suočavaju se sa mnogim problemima - poput korupcije.

Danijela Vasić iz Gračanice tvrdi da je ostala bez posla, jer nije imala novca da plati radno mesto za sebe i svoju majku u Medicinskoj školi u Gračanici.

Druga strana kaže da to nije istina i da je Danijela dobila otkaz jer je u srednoj školi imala 11 jedinica na polugodištu.

Danijela Vasić iz Gračanice od 2001. do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2005. godine radila je u Srednjoj medicinskoj školi u Gračanici. Međutim, po dolasku novog direktora Blagice Ađančić, ostala je bez posla.

"Za moje radno mesto i njeno radno mesto, moje majke, koja radi u medicinskoj školi kao kafe kuvarica, tražila je 2.000 evra, da bi moja majka dobila rešenje, a ja da bi ostala da radim i dalje. Moji roditelji nisu mogli da ispune taj uslov, međutim, ja sam dobila otkaz, znači isterana sam, a moja majka je dobila ugovor na godinu dana", kaže Vasićeva.

Zbog takvog ponašanja direktorke, Danijela i njena porodica obratili su se ministarstvu prosvete u Beogradu, tačnije Ružici Milić, koja je u to vreme bila pomoćnik ministra za Kosovo i Metohiju. Ružica Milić za B92 potvrđuje da zna za taj slučaj, ali i da činjenice pokazuju suprotno od onoga što tvrdi Danijela.

"U to vreme ono što smo mi mogli da uradimo to je da se, znači, nadležne službe, tačnije prosvetni inspektori pošalje u školu da utvrdi činjenično stanje, po predstavci roditelja koji su tvrdili da njihovoj deci u srednje medicinskoj školi predaje osoba koja je imala 11 neopravdanih ocena, znači 11 jedinica na polugodšitunu, što je prosvetni inspektor zapisnikom i utvrdio", objašnjava Milićeva.

Danijela Vasić, međutim, pobija tvrdnje da je njen loš uspeh u srednjoj školi presudan razlog zbog kog je ostala bez posla. "Ja ako ne ispunjavam uslove da radim u prosveti kao instruktor praktične nastave, onda to ne ispunjava nijedna. U medicinskoj školi ima i sa osnovnom školom koje rade, ja ima srednju redovnu, kupuju diplome u medicinskoj školi i rade. Njima se ne traži da li su oni ostali na polaganju, da li su ponavljali, njima se traži diploma, i oni mogu da rade, a ja ne mogu."

Danijela je ponovo dobila posao ove godine kada je izabran novi direktor medicinske škole u Gračanici. Ali početkom septembra direktor Zlatibor Vasić objasnio je Danijeli, da mu je Ružica Milić, koja je, u međuvremenu, prešla na mesto pomoćnika direktora službe Koordinacinog Centra za Kosovo i Metohiju, naredila da joj da otkaz.

Ružica Milić tvrdi da sa pozicije na kojoj se trenutno nalazi ne može da se bavi kadrovskom politikom. "To je najblaže rečeno apsolutna nesitina, iz razloga što sam ja i njima, a kažem i vama, rekla da ćemo se naravno potruditi da joj pomognemo. Znači, nema apsolutno bilo kakve istine u bilo kakvim ličnim konfliktima. Taman posla. Što se tiče zaspolenja, to je nadležnost direktora ustanove i resornog ministarstva."

Osim Ministarstvu prosvete, Danijela se do sada obraćala i Vladi Srbije, kao i Koordinacinom Centru, gde se trenutno nalazi, sa zahtevom da razgovara sa predsednicom Koordinacionog Centra Sandom Rašković Ivić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.