Izvor: B92, 05.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koraci načinjeni, nisu dovoljni

Beograd -- U izveštaju Stejt dipartmenta ocenjuje se da SCG ne ispunjava u potpunosti minimum standarda za eliminaciju trgovine ljudima.

Ipak su, po Stejd dipartmentu, učinjeni značajni napori. Koordinator skloništa za borbu protiv trgovine ljudima, Vesna Stanojević kaže da se Srbija zajedno sa ostalim zemljama u regionu nalazi u drugoj od tri grupe, koje su rangirane tako da je treća najgora,. Da bi se ušlo u prvu grupu, potrbno je ispuniti tri uslova.

"Pod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedan stroge kazne, pod dva je zakonska pretpostavka, a pod tri je zaštita žrtava. Znači mi smo uradili sve na sva tri polja i na strogim kaznama i na zakonskim pretpostavkama i na zaštiti žrtava. Međutim, procena je da nismo dovoljno uradili upravo na tim strogim kaznama. Znači to je ono gde se smatra da nismo ispunili minimum uslova. Te stroge kazne podrazumevaju zakonske i sudske kazne koje se odnose na trgovce ljudima".

Vesna Stanojević dodaje da je Srbija po pitanju zaštite žrtava i zakonske pretpostavke ispunila sve uslove. Ona takođe kaže i da se u trećoj grupi još uvek nalaze i neke zemlje koju su članice Evropske Unije: "Prema tome mislim da je ovo za nas veliki napredak i da u stvari pokazuje da je primećeno da mi na temu trgovine ljudima činimo velike korake i velike napore da tu proceduru i kažnjavanje uskladimo sa onim što se od nas očekuje".

Aleksandar Olenik, koordinator službe Vlade Srbije za zaštitu žrtava trgovine ljudima, kaže da ukoliko se pogleda ovaj i prethodni izveštaji Stejt dipartmenta, može se zaključiti da u njemu postoje političke primese, ali da je suštinski validan i da se na osnovu njega može zaključiti mnogo konkretnih stvari. Olenik dodaje da to što smo zadržali drugo mesto, znači da radimo dosta, ali iz njihove perspektive još uvek nedovoljno: "Ono što se navodi u njemu, da postoji progres u odnosu na prošli izveštaj, to je tačno i taj progres se ogleda uglavnom u zaštiti žrtava i na inentifikaciji samih žrtava. Problem koji je tamo naveden, a sa kojim se ja slažem, to je prvo naša kaznena politika, odnosno pravosuđe u celini kada se posmatra samo iz aspekta borbe protiv trgovine ljudima. Drugi problem je zajednički rad država članica".

Države Srbija i Crna Gora sarađuju samo u konkretnim slučajevima, ali ne postoji neki opšti vid saradnje u borbi protiv trgovine ljudima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.