Konzulat Jermenije prvi put u Beogradu

Izvor: Politika, 15.Sep.2012, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konzulat Jermenije prvi put u Beogradu

Jermenija je bliska i prijateljska zemlja koja želi da podigne nivo političkih i ekonomskih odnosa sa Srbijom, kaže počasni konzul Predrag Tomić

Prvi put u istoriji, Republika Jermenija otvorila je Konzulat u Beogradu. Počasni konzul Jermenije u Beogradu Predrag Tomić, kaže u razgovoru za „Politiku” da je ovo imenovanje za njega velika čast i da će punim srcem raditi na daljem zbližavanju dva tradicionalno prijateljska, pravoslavna naroda. Tomić ističe da su čak >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i naše zastave skoro iste, jedino što jermenska ima narandžastu umesto bele pruge.

Najbliže diplomatsko predstavništvo Jermenije je u Atini, a šef misije istovremeno je i nerezidencijalni ambasador u Beogradu. I Beograd ima u Jerevanu počasnog konzula, Babkena Simonjana, čoveka koji je na jermenski jezik preveo „Gorski vijenac”.

– Posle stotina godina dobrih odnosa srpskog i jermenskog naroda, sada se pojavila mogućnost da uspostavimo saradnju, ne samo u politici, već i u drugim oblastima. Slavimo, 21. septembra, nacionalni praznik Jermenije, kada je pre 21 godinu priznata nezavisnost ove bivše sovjetske republike. Tada će biti prisutan ambasador Jermenije i već je najavljen naš susret sa ministrom Ivanom Mrkićem – kaže Tomić.

Jermenija je jedna od malobrojnih zemalja gde se predstavnici našeg naroda osećaju kao u svojoj kući, objašnjava konzul.

– Oni se svi sećaju velikog zemljotresa iz 1988. kada je Jugoslavija uputila veću pomoć nego Nemačka i Amerika. Čak je i naš avion, sa dva pilota, tamo stradao. Pilotima je podignut spomenik, a Jermenija i danas brine o njihovim porodicama – dodaje naš sagovornik.

U Srbiji sada, najviše u Beogradu, Vrnjačkoj Banji i Novom Sadu, živi oko hiljadu Jermena, većinom potomaka onih koji su došli posle turskog genocida i Oktobarske revolucije. Tomić objašnjava da planira da, u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti, organizuje nedelju jermenskog filma u Beogradu, a posle toga nedelju srpskog filma u Jerevanu, jer postoje tradicionalne kulturne veze između dva naroda.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 16. septembra. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite  OVDE.

Bojan Bilbija

objavljeno: 16.09.2012

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

BG: Jermenija otvorila konzulat

Izvor: B92, 16.Sep.2012, 00:23

Beograd -- Prvi put u istoriji, Republika Jermenija otvorila je konzulat u Beogradu, piše Politika...Počasni konzul Jermenije u Beogradu Predrag Tomić, kaže u razgovoru za "Politiku" da je ovo imenovanje za njega velika čast i da će punim srcem raditi na daljem zbližavanju dva tradicionalno prijateljska,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.