Izvor: B92, 01.Sep.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konjičke patrole kao atrakcija

Beograd -- Jedna od glavnih atrakcija Beograda u poslednjih nekoliko meseci su i pozornici konjičke patrole.

Od maja dva konjanika svako popodne patroliraju centrom grada, a na ulicama će ostati sve dok, kako kažu, to budu dozvoljavali vremenski uslovi. Od kako je stupila u službu, pre šest godina, Lidija Aleksić je član konjičke patrole. Sa svoje kobile Fieste, kako kaže, svet vidi mnogo bolje.

"U početku je bilo malo teško pošto nisam znala radnje, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sada, posle šest godina to nije nikakav problem, baš je dobar osećaj", kaže Aleksićeva.

"Sa obzirom na to da svaki dan idem u patrolu, ljudi su jako veseli kad nas vide, pogotovo deca, i osećaju neku sigurnost", kaže ona.

Od maja svakog dana dva konjanika patroliraju Knez Mihailovom, na Adi Ciganliji, Košutnjaku, novobeogradskim blokovima i Ušću. Za građane i posetioce Beograda predstavljaju pravu atrakciju.

Policajci konjičke patrole angažovani su na svim utakmicama visokog rizika i iako njihovi policajci ne nose oružje, osnovna funkcija patrola jeste briga o bezbednosti građana.

Konjička patrola osnovana je 1946. Iako je u vreme osnivanja bila mnogo brojnija, danas ima 35 konja, od čega 4 ždrebeta. Na ulicama Beograda biće sve dok, kako kažu, to bude dozvoljavali vremenski uslovi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.