Konferencija o primeni filozofske terapije

Izvor: Akter, 15.Avg.2014, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencija o primeni filozofske terapije

Beograd je od danas do 18. avgusta domaćin učesnika 13. Međunarodne konferencije o filozofskoj praksi

Na konferenciji učestvuju najveći svetski autoriteti koji se bave filozofskim savetovanjem - pružanjem pomoći osobama u suočavanju sa životnim teškoćama i adaptiranju na njih.

U radu konferencije, koju je organizovalo Srpsko udruženje za filozofsku praksu (SPPA), učestvuje i najveći svetski autoritet u ovoj oblasti Lu Marinof (Lou Marinoff), osnivač i predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Američkog udruženja filozofa praktičara (APPA) i autor globalnog bestselera "Platon a ne "prozak"!", koji je do sada preveden na 27 jezika.

"Filozofsko savetovanje predstavlja praktičnu primenu filozofije i novu mogućnost za pomoć onima koji sebi postavljaju suštinska pitanja za koja nemaju zadovoljavajući odgovor i nisu zadovoljni ili se protive psihološkoj, odnosno psihijatrijskoj terapiji", smatra Marinof.

On objašnjava da se filozofsko savetovanje zasniva na proučavanju ličnih ideja i kako one utiču na lični život, te kako promenom tih ideja stvoriti promenu u životu.

Aleksandar Fatić, predsednik Srpskog udruženja za filozofsku praksu kaže da se "udruženje srpskih filozofa praktičara, koje je partner američkog udruženja, svakodnevno razvija i planira da uskoro započne sa pružanjem usluga filozofskog savetovanja na komercijalnim osnovama", piše u saopštenju tog udruženja.

Filozofsko savetovanje je relativno novo područje filozofije koje je 90-tih godina počelo da raste i razvija se velikom brzinom i danas postaje društveni standard u globalnim okvirima.

Filozofsko savetovanje sprovode filozofi-praktičari, odnosno profesionalni filozofski savetnici, kroz individualni rad s klijentima ili grupne sesije u formi koja se prepoznaje kao životni koučing.

U Švajcarskoj se na Univerzitetu u Friburu već godinama realizuju posebni edukativni specijalistički programi namenjeni menadžerima i rukovodiocima internacionalnih kompanija, koji su zasnovani na idejama antičkog filozofa Sokrata.

Slično, u Americi su filozofi-praktičari kontinuirano angažovani u većim kompanijama sa zadatkom unapređivanja profesonalne etike zaposlenih čime se poboljšava kvalitet rada i ukupni profit kompanije, a u Londonu više od decenije uspešno funkcioniše Škola života koju vodi filozof Alan de Boton, a u kojoj polaznici osposobljavaju da primenjujući različite filozofske metode prevazilaze ograničenja i teškoće u fizičkom, mentalnom ili socijalnom prilagođavanju.

Povodom Međunarodne konferencije o filozofskoj praksi, biće održana radionica na temu "Motivacija za bavljenje novinarskom profesijom i hijerarhija ličnih prioriteta".

Radionica će biti održana na engleskom jeziku na Fakultetu za medije i komunikaciju u Beogradu, u ponedeljak, 18. avgusta od 16.30 do 18 sati.

Tom prilikom, nekoliko odabranih predstavnika medija, moći će da učestvuju u grupnoj filozofskoj sesiji -radionici koju će voditi Viktorija Černenko (Viktoria Chernenko), filozofska savetnica sa bogatim internacionalnim profesionalnim iskustvom, i Aleksandra Bulatović iz Srpskog udruženja za filozofsku praksu.

Po završetku radioinice, u knjižari "Plato" će u 18.30 sati biti predstavljeno drugo izdanje knjige "Platon a ne "prozak"", koje će potpisivati njen autor Marinof.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Pisac Lu Marinof u Beogradu 18. avgusta

Izvor: DANuBeogradu.rs, 15.Avg.2014

Američki pisac Lu Marinof, autor kultne knjige „Platon a ne prozak!“ biće gost u knjižari „Plato“ (Knez Mihailova 48), u ponedeljak, 18. avgusta od 18.30. U okviru 13. Međunarodne konferencije o filozofskoj praksi, koja se održava od 15. do 18. .. Više.. The post Pisac Lu Marinof u Beogradu...

Nastavak na DANuBeogradu.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.