Koncentracija benzena u Pančevu u padu

Izvor: Studio B, 02.Nov.2011, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koncentracija benzena u Pančevu u padu

Koncentracija zagađujućih materija u vazduhu u Pančevu, koja je bila u porastu zbog magle i nepovoljnih meteoroloških uslova, sada je u granicama normale, izjavila je Sanja Božović iz odeljenja hemije u Zavodu za javno zdravlje u Pančevu.

Tokom noći u Pančevu su zabeležene povećane koncentracije benzena i suspendovanih čestica, ali prosečne vrednosti tih materija u poslednjih nekoliko sati su u padu, rekla je Božovićeva.

Ona je objasnila da su na povećanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << količine benzena uticali gusta magla i nepovoljni meteorološki uslovi, karakteristični za ovo doba godine.

Božićeva je navela da je koncentracija suspendovanih čestica bila oko 700 mikrograma po metru kubnom, što je oko sedam puta više od koncentracije koja se smatra kritičnom.

Ona je dodala da su ekipe Zavoda protekle noći bile na terenu i da će se koncentracija zagađujućih materija u vazduhu pratiti i dalje tokom dana i u večernjim satima.

Na koncentraciju benzena i drugih zagađujućih čestica utiču vremenski uslovi, pa je zbog nepovoljnih temperatura moguće ponovno povećanje koncentracije, kazala je Božovićeva.

Iz Ministarstva životne sredine sinoć je saopšteno da je koncentracija benzena u Pančevu povećana zbog nepovoljnih meteoroloških uslova, jer se, kao i obično, tokom oktobra i novembra, noću i u ranim jutarnjim satima, pojavljuju maksimalne vrednosti nivoa zagađujućih materija u vazduhu.

Pojava visokih koncentracija u tim intervalima ukazuje na atmosfersku pojavu, takozvanu temperaturnu inverziju atmosfere, kada dolazi do spuštanja zagađujućih materija iz gornjih slojeva atmosfere u prizemni sloj, pa merni uređaji registruju povišene koncentracije, piše u saopštenju.

Sa izlaskom sunca i otopljavanjem dolazi do podizanja sadržaja iz prizemnog sloja atmosfere u gornje slojeve, pa koncentracija u prizemnom sloju opada, a merni uređaji registruju pad koncentracije.

Preduzeća u južnoj industrijskoj zoni Pančeva će, radi preduzimanja mera zaštite vazduha, dobijati vremensku prognozu i prilagođavati uslove rada meteorološkim parametrima.

Preduzeća su u obavezi da u slučaju prekoračenja graničnih nivoa zagađujućih materija u vazduh "minimiziraju i obustave aktivnosti" kako bi se koncentracije zagađujućih materija svele na propisane granične vrednosti.

Republička inspekcije za zaštitu životne sredine će, u slučaju kršenja odredaba Zakona o zaštiti vazduha, preduzeti odgovarajuće mere, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.