Izvor: Blic, 15.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komunalci moraju da biraju koje će akcije

U upisu besplatnih akcija zaposleni u lokalnim javnim preduzećima su se našli pred svojevrsnom dilemom: da li da se prijave za „paket od 1.000 evra" kao i svi ostali građani, ili da čekaju da krene privatizacija njihovih preduzeća, pa da im paket akcija bude „200 evra po godini staža".



Ovu dilemu svi ti radnici moraće po svoj prilici da rešavaju sami, svako od njih sam sa sobom, odnosno svojom porodicom. Strategija privatizacije lokalnih javnih preduzeća >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << znaće se najranije tek krajem 2008. a rok za upis besplatnih akcija ističe pola godine pre, odnosno sa 31. julom.

Državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Luka Andrić kaže da oni ne mogu nikom ništa u ovom pogledu da savetuju jer na koji način će biti privatizovana ta preduzeća, da li kombinovanim javnim i privatnim vlasništvom, ili javnim i koncesionim, znaće se tek kada bude urađena stategija.

- Treba da se formira radna grupa i očekujem da će to uslediti u najskorije vreme. Rok do koga ta radna grupa treba da završi posao, dostavi Vladi Srbije konačni dokument je kraj iduće godine - navodi Andrić.

Sindikat zaposlenih u stambeno-komunalnoj delatnosti Novog Sada se u čekanju ovog tajminga odlučio da, na primer, pozove članstvo da sa upisom besplatnih akcija sačekaju do jula.

- Preporučujem radnicima da ne žure sa prijavom. Do 31. jula imaju vremena, do tada će imati više informacija za opredeljivanje - kaže predsednik ovih sindikalaca Zoran Radosavljević.

Formirana udruženja

U većini komunalnih preduzeća u Vojvodini već su formirana udruženja budućih akcionara. Sindikati su još 2002. godine pokrenuli akciju da se imovina javnih preduzeća prenese u nadležnost lokalnih samouprava. Predlog sindikata je da se preduzeća transformišu u akcionarska društva, od kojih će 70 procenata biti dato lokalnoj samoupravi, 15 procenata radnicima, bivšim radnicima i penzionerima tog preudzeća i 15 procenata građanima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.