Izvor: Blic, 24.Dec.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komisije spremne da uđu u Miloševićevu rezidenciju

Komisije spremne da uđu u Miloševićevu rezidenciju

BEOGRAD - Porodica Milošević bi, prema najavama zvaničnika Savezne vlade, trebalo uskoro da se iseli iz zvanične rezidencije predsednika Savezne Republike Jugoslavije u Užiškoj ulici.

Nadležni su već formirali dve komisije koje će nakon iseljenja sadašnjih 'stanara' popisati inventar i snimiti stanje u kojem se kuća nalazi. Inače, Saveznoj službi za zajedničke poslove, koja je prema zakonu nadležna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za održavanje kuće, nije dozvoljen ulazak od kako je Milošević 1997. postao predsednik SRJ.

Tako će uskoro biti poznato koliko ima istine u spekulacijama da su iz rezidencija poslednjih godine nestali neki vredni predmeti, kao i tvrdnja Jovanke Broz da su ovoj kući nedavno, posle hapšenja Slobodana Miloševića, pronađen deo njenih ličnih stvari i nakita.

Slobodan Milošević je svoj predsednički mandat okončao pre više od godinu dana, ali njegova porodica i dalje živi u vili 'Mir' u Užičkoj ulici. Ovu privilegiju za svoju porodicu Milošević je izborio u pregovorima sa predstavnicima DOS tokom spektakularnog hapšenja u martu prošle godine, kada je inististirao da njegova porodica ostane u ovoj vili dok ne bude završena rekonstrukcija njihove kuće u Tolstojevoj 33.

Nakon Osme sednice 1987. godine, Milošević se, kao novi neprikosnoveni lider, uselio u kuću u Toslojevoj 33 u kojoj je do tada živela porodica Jovana Veselinovića. Kuća je odmah podvrgnuta kompletnom renoviranju i adaptaciji, a 1991. godine Milošević je podneo zahtev za otkup kuće površine 326,36 kvadratnih metara plus garaža od 16,88 kvadrata. Ugovor o otkupu je potpisan 26. jula 1991. godine.

Gradski sekretatijat za imovinske pravne odnose 1996. odobrio je Miloševiću dogradnju objekta u Tolstojevoj 33. Međutim, opština Savski venac dobija prijavu da je kuća na toj adresi porušena do temelja i da su ostala samo dva dimnjaka. Inspekcija je pokrenula 3.11. 2000. spor protiv bivšeg predsednika SRJ zbog bespravne gradnje, da bi nakon što im je omogućen pregled objekta konstatovano da postoji dozvola za izgradnju kuće. Planirano je da objekat ima između 600 i 700 kvadrata i da to odgovara propisima koji nalažu da objekat ne može biti veći od 800 kvadrata. T. Aleksić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.