Komemoracija Velimiru Ćurgusu Kazimiru

Izvor: RTS, 15.Nov.2018, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komemoracija Velimiru Ćurgusu Kazimiru

Velimir Ćurgus Kazimir je ostavio neizbrisiv trag u srpskom novinarstvu, a jedan je i od pionira u odnosima sa javnošću koji je devedesetih godina pomogao Radiju B92 kada je pretila opasnost da to glasilo bude ugašeno, istakli su na komemoraciji preminulom kolegi njegovi prijatelji iz novinarstva Veran Matić i Dušan Mašić.
Veran Matić je ocenio da je "Kaza bio jedan od dinosaurusa novinarstva" i čovek >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa mnogo talenata zahvaljujući kojima je mogao uspešno da radi kao novinar, urednik, pisac, ali i marketinški stručnjak i začetnik novinarske analitike u Srbiji.

"U osnovi Kazinog rada je bilo novinarstvo i na tom planu smo sarađivali", ispričao je Matić na komemoraciji kojoj su prisustvovali članovi porodice, prijatelji i kolege Velimira Ćurgusa Kazimira.
Matić, nekadašnji glavni urednik B92, rekao je da su on i Kazimir tesno sarađivali i da su početkom devedesetih zajedno osmislili kampanju koja je pomogla Radiju B92 kada se pojavila opasnost od zabrane rada.
Plan je bio da Radio B92 na kratko promeni programsku šemu i da na taj način ukaže javnosti na opasnost od zabrane rada, objasnio je Matić i dodao da je čitava akcija alarmirala brojne slušaoce.
Dušan Mašić je rekao da je Kazimir bio jedan od pionira u odnosima sa javnošću u Srbiji i da je pisao prva saopštenja za B92.
Mašić je istakao i da se sa Kazimirom odlično razumeo, da su jedan drugom praktično dovršavali rečenice kada su zajedno radili i osmišljavali kampanje za "Miting debelih 1993" i za takozvani SPS radio, te da ga je zato smatrao svojom generacijom, mada je Kaza, kako je naveo, bio mlađi neku godinu.

"Ostavio je toliko toga vrednog, mnogo će nedostajati", rekao je Mašić na komemoraciji u Medijskom centru NUNS-a u Beogradu.
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je istakao da je Kazimir bio ne samo odličan novinar nego i pisac i umetnik.
Bio je odličan slikar, ispričao je Šabić i naveo da je svojevremeno imao priliku da vidi jednu od izložbu Kazimirovih radova u Grafičkom kolektivu.
Šabić je podvukao da se u Srbiji malo zna da je Kazimir za svoje tekstove i eseje dobijao i međunarodna priznanja.
Sonja Liht iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost je govorila o saradnji sa Kazimirom u Fondu za otvoreno društvo u vreme rata 1999. godine i njegovoj posvećenosti poslu, ali i ljudima sa kojima je radio.
Liht je ispričala da je Kazimir bio inteligentan i duhovit čovek koji je umeo da izazove osmeh na licu svojih saradnika čak i u najtežim trenucima i tako im "produži život".
Velimir Ćurgus Kazimir je jedan od osnivača Nezavisnog udurženja novinara Srbije i osnivač Medijskog arhiva "Ebart". Umro je u Beogradu u 71. godini.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.