Kome pripada stan oduzet Goranu Miliću

Izvor: Politika, 04.Sep.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kome pripada stan oduzet Goranu Miliću

U slučaju da je RTV Beograd platila jednu trećinu tog stana, trebalo bi ga vratiti Televiziji, kaže Milić M. Đoković, stručni konsultant o nepokretnosti

Stan koji je 1986. godine Radio-televizija Beograd dodelila Goranu Miliću, poznatom hrvatskom novinaru, kako je „Politika” već pisala, biće mu oduzet, a izvršenje sudske presude sprovešće se 9. oktobra. Presuda doneta posle 17 godina dugog spora, konačna je i izvršna, a doneo ju je Treći opštinski >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sud, po tužbi beogradske opštine Stari grad.

– Sporni stan Komisija za stambena pitanja opštine Stari grad stavila je na raspolaganje radi jednokratne raspodele Televiziji Beograd u zamenu za stan, garsonjeru na Kosančićevom vencu, gde je nosilac stanarskog prava bio Goran Milić – rečeno je za „Politiku” u opštini Stari grad.

U izjavi koju je Goran Milić dao zagrebačkom „Jutarnjem listu” stoji da je „da je RTV Beograd platio jednu trećinu novca, a da je on dao garsonjeru”.

Milić M. Đoković, stručni konsultant o nepokretnosti i autor knjige „Osnovi prometa nepokretnosti”, pita se, „ako su ove tvrdnje istinite, po kojem osnovu se stan vraća opštini Stari grad?”.

– U slučaju da je RTV Beograd platila jednu trećinu tog stana, trebalo bi ga vratiti Televiziji – kazao je Đoković i istakao da treba tražiti odgovor da li je Milić bio vlasnik garsonjere ili je ona u perspektivi trebalo da bude njegovo vlasništvo.

– Svaki ugovor je obligacija. Postoje dve ugovorne strane gde neko ima prava, a neko obaveze. Ako se u roku od „iks” godina ne izvrše obaveze, stanarsko pravo se oduzima – objasnio je Milić M. Đoković.

Kada je Milić napustio Beograd, u spornom stanu nastavio je da živi njegov posinak Igor Katanić. Đoković je objasnio da je Milićev posinak mogao da bude nosilac stanarskog prava, ukoliko je u ugovoru bio naveden kao sustanar, kao i da je mogao da otkupi stan.

– Igor Katanić ima stečeno pravo otkupa po srodstvu ili po neprekidnom stanovanju na toj adresi. Međutim, on mora da, ukoliko hoće da otkupi stan, pruži dokaze da je tu neprestano živeo deset godina – objašnjava Đoković.

Naš sagovornik je istakao da se stanarsko pravo ne gubi iako se neko odrekne srpskog državljanstva.

– U slučaju da stan nije otkupljen, sada se samo plaćaju ekonomske kirije. To je relikt komunizma koji treba ispraviti. Ti slučajevi nisu česti, ali ih ima. Nosioci stanarskih prava će vremenom morati da stanove otkupe po tržišnim uslovima sa ratama koje su više ili manje tržišne, zavisno od toga šta vam je bilo učešće – kazao je Đoković.

V. Dugalić

[objavljeno: 05/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.