Koliko koštaju advokatske usluge

Izvor: S media, 13.Dec.2011, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko koštaju advokatske usluge

Najmanja svota koju ćete platiti ako nekim slučajem morate da se obratite advokatu, bez obzira na to da li živite u Beogradu ili Babušnici, jeste 3.750 dinara. I to za običan podnesak.

Najviša cifra se ne zna. Jer, zvanična advokatska tarifa koju je propisala Advokatska komora Srbije, jedinstvena za celu zemlju, dozvoljava da se klijent i advokat dogovore o ceni. Ranije „dogovor“ nije smeo da premaši trostruki iznos predviđen tarifom za određenu uslugu. Danas, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << međutim, nema čak ni tih limita, pa se, posebno u predmetima u kojima su u pitanju teška krivična dela, „okreću“ desetine hiljada evra.

Advokatska komora Srbije: Advokatima status službenih lica

Uhapšeni rukovodioci "Telefonije" zbog korupcije

Najveća korupcija kroz tendere

Bez obzira na to koliko se osećaju oštećenim, klijenti se retko žale disciplinskim organima Advokatske komore jer veruju da im od advokata često zavisi život ili imetak. Po rečima Dragoljuba Đorđevića, predsednika Advokatske komore Srbije, ove godine nije bilo žalbi, ali prošle i pretprošle je Sud časti imao dva slučaja. U prvom su isključili jednog branioca sa liste advokata jer je, umesto da prosledi naknadu štete, novac zadržao za sebe.

U drugom je jedan prestonički zastupnik morao klijentu da vrati poveću svotu novca da ga ne bi isključili iz Komore, jer nije uradio ništa po njegovom predmetu, ali je uredno uzeo pare.

Zvanična tarifa

Inače, prema zvaničnoj tarifi, odložen pretres u krivici košta 5.000 - 15.000 dinara, zastupanje pred sudom ili saslušanje u policiji minimalno 8.750 dinara, a žalba i vanredni pravni lekovi 7.500 - 14.000 dinara. Žalba protiv rešenja o otvaranju istrage ili određivanju ili produženju pritvora je pred osnovnim sudom 13.750, a pred višim 25.000 dinara.

U parničnom postupku podnesci za ometanje poseda, radne sporove, stanarsko pravo ili prekršaje koštaju 7.500, žalbe 15.000, a odloženo ročište 8.500. Jedna žalba prilikom razvoda braka ili utvrđivanja očinstva košta 18.750 dinara.

"O kolikoj god cifri da se dogovore klijent i advokat, sve dok je klijent zadovoljan, Komora ne raspravlja. Ono što mi smatramo izuzetno nemoralnim i što je u svetu nedozvoljeno, a kod nas jeste, to je zastupanje stranaka na procenat od naplaćenog spora. Procenat može da bude i pet, ali i 90 odsto", kaže Đorđević.

Izradom novog tarifnog sistema, koji je u toku, od sledeće godine ovakvi dogovori biće zabranjeni. Ukoliko stranka nema para, neće advokatima nuditi procenat od spora, već će se obraćati za besplatnu pravnu pomoć. Takođe, cenovnici će biti preciznije regulisani.

(Novosti)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Advokati "deru" narod

Izvor: S media, 13.Dec.2011

Najviša cifra se ne zna. Jer, zvanična advokatska tarifa koju je propisala Advokatska komora Srbije, jedinstvena za celu zemlju, dozvoljava da se klijent i advokat dogovore o ceni. Ranije „dogovor“ nije smeo da premaši trostruki iznos predviđen tarifom za određenu uslugu ali danas nema čak...

Nastavak na S media...

Advokati "deru" klijente

Izvor: Mondo, 13.Dec.2011

Najmanja svota koju ćete platiti ako morate da se obratite advokatu je 3.750 dinara, a sporovi mogu da koštaju na desetine hiljada evra preko zvanične tarife, pišu "Novosti".

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.