Ko turistima sme da priča o istoriji Srbije

Izvor: RTS, 19.Feb.2020, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko turistima sme da priča o istoriji Srbije

Profesor istorije jedne beogradske osnovne škole dobio je pre osam godina poziv Prekršajnog suda u Beogradu zato što je održao čas svojim đacima na Kalemegdanu. Prekršaj je bio u tome što nije bio licencirani vodič. Danas je sve više turista u Beogradu, ali umesto vodiča, sa njima su takozvani pratioci grupa. Iako to nije dozvoljeno, inspektori su nemoćni.
Turista u Beogradu je sve više, a o znamenitostima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i istoriji pričaju im, umesto naših licenciranih vodiča, pratioci grupe.

"Imamo primere kolega koji su snimali strane vodiče, pre svega iz okruženja – Albanije, Hrvatske, dakle tamo gde imamo i politička neslaganja, koji falsifikuju deo istorije koji se odnosi na period bivše Jugoslavije i posleratno vreme. Dovodimo u zabludu te turiste koji dolaze, i ne kontrolišemo protok informacija", ističe direktor Jute Aleksandar Seničić. 
To nigde u svetu nije dozvoljeno, a kazne koje se naplaćuju kada vodiče otkrije turistička inspekcija kreću se od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra, i pečat u pasošu. Dva znače zabranu ulaska u zemlju.
U Turskoj su otišli korak dalje, zna se da licencu nema onaj ko ne nosi kecelju.
"Mi smo dobili iz Slovenije dopis njihovog ministarstva sa svim informacijama – ko i kako može da radi kao turistički vodič u Sloveniji. Neka to bude prvi korak, da mi uputimo prema ministarstvima, turističkim agencijama, privrednim komorama takvo obaveštenje i stavimo kaznenu klauzulu", navodi prof. dr Snežana Štetić iz Udruženja turističkih vodiča Srbije.
I državljani EU mogu da budu vodičiZakon o turizmu propisao je da posao turističkog vodiča mogu da obavljaju i naši i državljani Evropske unije ako po našem programu pred komisijom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija polože ispit.
Propisana je i novčana kazna od 150.000 do 350.000 dinara, ali inspektor nije ovlašćen da izriče kazne na licu mesta, već podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.
U Juti kažu da je vreme da se osnuje turistička policija.
"To je poseban deo u okviru policije koji se sa turističkom inspekcijom bavi suzbijanjem sivog i crnog tržišta u turističkom poslovanju", kaže Seničić, dok Snežana Štetić pojašnjava da turistička inspekcija, za razliku od policije, ne može da uzima lične karte i pasoše.
U 2019. tri miliona turista u Srbiji Prošle godine Srbiju je posetilo tri i po miliona turista i ostvareno je više od deset miliona noćenja pa nas je Evropska turistička komisija svrstala u pet vrhunskih zemalja.
Najbrojniji su bili Kinezi, Nemci, Rusi. Međutim, zbog epidemije koronavirusa ove godine, brojke će svakako biti malo drugačije.
"Sama činjenica da u januaru i februaru imamo smanjeni broj kineskih turista, odraziće se na ukupan reuzltat, a ne znamo koliko će trajati ta kriza", navela je direktorka TOS-a Marija Labović.
Ako se inspektorima ne daju veća ovlašćenja i ne organizuju stalne kontrole na mestima koja obilaze strani turisti, situacija će biti samo lošija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.