Izvor: B92, 29.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je odgovoran za smrt porodilje

Kragujevac -- Porodilju Anđelku Popović uputili su iz Zdravstvenog centra u Kraljevu, zbog visokog krvnog pritiska, u kragujevački Klinički centar bez pratnje lekara.

Prema nalazu zdravstvene inspekcije, ona je imala glavobolju i povremeno gubila svest. Pre tri meseca, tridesetogodišnja Anđelka je posle porođaja preminula na Ginekološkoj klinici u Kragujevcu. Njen suprug tvrdi da iz Kraljeva nije poslata ni prateća medicinska dokumentacija, što je dodatno otežalo rad >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lekarima u Kragujevcu. On zahteva da se utvrdi odgovornost.

Zbog izuzetno visokog krvnog pritiska, Anđelka Popović iz Čukojevca kod Kraljeva hospitalizovana je na odeljenju ginekologije Zdravstvenog centra "Studenica".

Njen suprug smatra da lekari u Kraljevu nisu učinili sve da pomognu njegovoj supruzi, a kaže da sumnju podgreva i činjenica da nije dobio njenu zdravstvenu dokumentaciju.

"Oni ništa nisu uradili da taj pritisak smanje ili da urade šta treba. Tražio sam dokumentaciju za ta dva dana u zdravstvenom centru, nisam dobio. Preko poverenika za javne informacije ponovo sam zatražio i nadam se da će sada biti pozitivnog odgovora", kaže Milan Popović.

Direktor Zdravstvenog centra u Kraljevu Dragan Arsić ističe da je u slučaju Anđelke Popović sve urađeno u skladu sa pravilima struke, ali je ipak naložio da komisija stručnog nadzora uradi vanrednu kontrolu rada lekara.

"Komisija je zaključila da pri prijemu i lečenju Anđelke Popović nije bilo propusta ni stručnih grešaka lekara i konsultanata. Pacijentkinja je odavde poslata u svesnom stanju i van životne opasnosti u pratnji medicinske sestre. Mi uvek šaljemo uput i na uputu kažemo koja je terapija", kaže Arsić.

Međutim, Milan Popović tvrdi da mu je lekar Miroslav Folić, inače direktor Ginekološke klinike u Kragujevcu, po prijemu njegove supruge u tu ustanovu rekao da je dobio pacijentkinju koja je, kako se izrazio, "vruć krompir".

"On je meni rekao da je lekarska greška u pitanju, da je dobio pacijenta bez prateće dokumentacije, sestra mu pobegla niz hodnik, nije znao šta je u infuziji, morao je da je iščupa i baci. Smatram, ako je već uvaženi profesor Folić to tako rekao, da moja deca imaju satisfakciju da znaju ko je odgovoran za smrt njihove majke", kaže Popović.

S obzirom na to da doktor Folić za B92 nije želeo da komentariše slučaj zbog, kako je rekao, istrage koja je u toku, Popovićeve tvrdnje potvrđuje jedan od četvoro svedoka.

"Prvo što nas je iznenadilo prilikom kontakta sa lekarom je njegova izjava da, kada je Anđa dovezena iz Kraljeva, došla bez pratnje lekara i da je sestra koja je bila sa njom u pratnji maltene pobegla niz hodnik, a oni su je zvali da provere kakvu dokumentaciju su dostavili", objašnjava Zoran Stanković.

Ovaj slučaj po službenoj dužnosti ispitala je i zdravstvena inspekcija, ali je odeljenje u Kragujevcu tražilo od kraljevačkih inspektora da upotpune izveštaj koji ima manjkavosti.

Kako B92 saznaje u kraljevačkom tužilaštvu, ovaj predmet je u pretkrivičnom postupku.

"Insisitiram da sud o ovom tragičnom slučaju da mišljenje i sudsko-medicinski odbori medicinskih fakulteta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu", kaže Zoran Arsić.

Milan Popović ne gubi nadu da će biti utvrđena odgovornost lekara za smrt tridesetogodišnje Anđelke, koja je za sobom ostavila troje maloletne dece.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.