Knjige čuvaju istorije sela u čačanskom kraju

Izvor: RTS, 03.Nov.2018, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjige čuvaju istorije sela u čačanskom kraju

Skoro svako selo u Dragačevu ima knjigu o svom nastanku i poznatim meštanima. Hronikama sela, kažu, žele da sačuvaju istoriju, ali i da ožive sela.
U Milatovićima se i danas s kolena na koleno prenose priče o važnim događajima u životu ljudi koji su osnivali porodice na padinama planine Jelice.

"Ovde je bilo preko 50 zaprežnih kola, a pre 20, 30 godina je bilo preko 40 traktora. Ovde >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se nije mogo spava od traktora, a sada nema ni zaprežnih kola ni traktora'', kaže meštanin Milisav Kalajdžić.
Istraživanje o istoriji sela u knjigu pretočio je Radojica Kalajdžić, koji kaže da je taj obiman posao bio vredan truda.
"Mnogo vremena, mnogo obilazaka raznih arhiva, biblioteka, mnogo časova provedenih u arhivima, ali se isplati ako to neko voli da radi", navodi autor knjige Radojica Kalajdžić.
Okupljanje meštana i onih koje je život odveo daleko u slavu zavičajne hronike bio je svojevrstan praznik, jer Milatovići, sa samo tri đaka dele sudbinu brojnih srpskih sela.
Nada Satarić ističe da pokušavaju da ožive sela ili da zaustave njihovo propadanje.
"Imamo lepu zemlju imamo dobru lokaciju. Ne treba nam mnogo", kaže Nada.
Mnoga dragačevska naselja već imaju monografije o svojoj istoriji.
Direktor Biblioteke opštine Lučani Slavko Radosavčević napominje da je knjiga jedna trajna stvar koja će ostati kako posle nas, tako i posle mnogo generacija.
U lučanskoj biblioteci planiraju da svako selo ima svoju hroniku, jer u takvim knjigama čuvaju važna svedočenja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.