Izvor: B92, 26.Avg.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knezevic: Nije bilo seksualne torture nad decom

Beograd -- Republicki ministar prosvete Gaso Knezevic izjavio je da je nakon istrage komisije tog ministarstva utvrdjeno da u kampu u Sremskoj Mitrovici nije bilo zloupotrebe dece niti seksualne ili mentalne torture. On je istakao da tokom boravka u kampu deca nisu primoravana ni na sta. Knezevic je na konferenciji za novinare rekao da je iz razgovora sa svim ucenicima dogadjaja zakljuceno da su konflikti nastali kada su stigle profesorke iz Nisa kojima nije odgovarao smestaj, niti zabrana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pusenja. On je naveo da su po zavrsetku svih radionica deca otisla na vecernju zabavu, odnosno ucestvovali su u "igrama bez granica": "U jednom momentu igrali su neku igru Donesi-donesi i devojcica da bi ustedela vreme, umesto da donese grudnjak, sto je nalozeno, a vremenom donosenja grudnjaka se skupljaju poeni za svoju ekipu, ona skida taj grudnjak. Vreme trajanja manje od 30 sekundi. Potpuno zatvoreno mesto, nema vojske, nema nikoga, klinci su tu, odmah joj dobacuju nesto, ona se oblaci, i dva muskarcica koje je ponela atmosfera se takodje skidaju, isto 30 sekundi ili manje, oblace se i tacka. U tom momentu, u tih 30 sekundi niko nije reagovao. Edukatori, profesori, niko nije reagovao. Ono sto ja licno zameram niskim nastavnicima, je to sto nisu reagovale, ali su, gospodo moja, slikale foto-aparatom. To je pitanje morala, vise nego morala te devojcice koja je skinula grudnjak", kazao je Knezevic.

Gaso Knezevic je rekao da je u organizaciji rada kampa u Sremskoj Mitrovici bilo propusta, ali da oni nisu direktan uzrok kontroverznog dogadjaja od proslog utorka. Upitan zasto deca u igri nisu donosila loptu ili neki drugi predmet vec delove donjeg vesa, Knezevic je odgovorio: "Pazite, to je kamp, decije sobe su tu, a moje pitanje vama je odakle lopta, ako je 'odakle grudnjak'...", na to novinar rekao: "U kampu ima lopti...", "Pa ima i grudnjaka", dodao je Knezevic, na sta je novinar prokomentarisao: "Ali to je vec deo intimne garderobe", a Knezevic replicirao: "Mislim, ja stvarno ne razumem. A dzemper, dzemper je OK. Smatrajmo slobodom igranja, imam puno razumevanje za decju slobodu".

Na posebnoj konferenciji za stampu, predsednik Omladine JAZAS-a, Predrag Stojicic izjavio je da nije bilo prituzbi od strane ucesnika na sam program ove organizacije, koja je ucestvovala na vise od pola letnjih kampova Vlade Srbije. On je takodje istakao da "igre bez granica", zbog kojih se podigla "citava prasina" u kampu u Sremskoj Mitrovici, nisu pripadale aktivnostima koje je realizovala Omladina JAZAS-a. Medjutim, Stojicic je rekao da je spornom dogadjaju prisustvovao njihov predavac, devetnaestogodisnji Vukasin Grozdanovic, koji je posle toga udaljen iz ove organizacije: "Kada su u jednom trenutku te igre po nekima presle granicu dobrog ukusa i gradjanskog morala, nas predavac nije odreagovao kako je to u skladu sa svim onim sto Omladina JAZAS-a propagira i radi. Smatramo da pored njega, koji je sopstvenom odlukom i mimo predvidjenog programa ucestvovao u dogadjaju koji je izmakao kontroli, i ostalih osam predavaca, tri rekreatora i direktor kampa imaju svoj deo odgovornosti. Takodje smatramo da odgovornost imaju i profesori koji su prisustvovali dogadjaju, iskusniji i pozvaniji da reaguju od mladih predavaca. Ako su neki od njih koji su se kasnije oglasili, smatrali da su te igre bile neprimerene, zasto nista nisu ucinili da se taj dogadjaj spreci", kazao je Stojicic.

Poziv za konferenciju za novinare, koju je organizovala Omladina JAZAS-a, prvobitno su prihvatile i profesorke iz Nisa, koje su poslale negativan izvestaj republickom Ministarstvu prosvete i sporta, ali se nisu pojavile. Profesorke iz Paracina i Pirota, koje su pozitivno ocenile aktivnosti u kampu u Sremskoj Mitrovici, izjavile su da je napravljen skandal bez skandala i da su deca zloupotrebljena pisanjem medija o ovom dogadjaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.