Klostridija i dalje hara u bolnicama

Izvor: Politika, 07.Jul.2013, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klostridija i dalje hara u bolnicama

U Srbiji je do 1. jula od oboljenja uzrokovanih bakterijom „clostridium difficile” obolelo 712 osoba, najnoviji su podaci Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut”, a samo juče na Odeljenju za gastroenterologiju Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu bilo je osam pacijenata sa ovom dijagnozom. Od početka godine do 1. jula broj umrlih je 14.

– Obolelih od klostridije biće u svakom času u bolnicama u Srbiji, jer je nju jako teško iskoreniti. Bakterija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je prvenstveno zagadila bolničku sredinu: zidove, podove, stolice, ormane... sve je zagađeno, iako se sprovode mere dezinfekcije. Spore su i jako otporne i dugo preživljavaju, prema tome dokle god ima novih slučajeva obolelih, infekcija će se teško iskoreniti – kaže docent dr Miloš Korać, infektolog i gastroenterolog, stručnjak za ovu bakteriju.

On ističe da „nema bolnice u Beogradu iz koje na Odeljenje za gastroenterologiju Infektivne klinike nije došao bar jedan pacijent oboleo od klostridije.

– Godišnje samo na Infektivnoj klinici lečimo oko 120 bolesnika, najveći broj izlečimo, ali ima i umrlih. Smrtnost je oko sedam do osam odsto. Ovi pacijenti najčešće umiru od drugih, osnovnih i hroničnih bolesti, koje se pogoršaju kada u bolnici dobiju dijareju – navodi dr Korać.

O. Popović

objavljeno: 08.07.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.