Izvor: B92, 02.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kloniranje za lečenje bolesti

Beograd -- Miodrag Stojković kaže da se terapijsko kloniranje, koje zahteva korišćenje ljudskog materijala, koristi u medicinske svrhe.

Stručnjak za kloniranje iz Njukastla rekao je da je cilj toga otkrivanje uzroka i leka mnogih bolesti. On je posredstvom Interneta na video konferenciji u Britanskom savetu rekao da je uzrok šećerne bolesti genetske prirode, a da se kloniranjem embrionalnih matičnih ćelijamože otkriti njen uzrok i time pronaći lek.

Stručnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji se bave terapijskim kloniranjem širom sveta planiraju da tom metodom dođu i do uzroka nastanka Parkinsonove, Alchajmerove i drugih bolesti. Tim Miodraga Stojkovića u Univerzitetu u Njukastlu je prvi dobio dozvolu da iskoristi ljudski embrion, dobijen prilikom vantelesne oplodnje za istraživanje u oblasti stvaranja kloniranih matičnih ćelija.

Prema njegovim rečima, bavljenje tom naučnom problematikom izaziva velike konfrontacje u svetu, u vidu etičkih, moralnih i religioznih dilema. Religija ima veliki uticaj na pravce i perspektive u razvoju nauke, ona omogućuje ili onemogućuje korišćenje ljudskog materijala u nauci, rekao je Stojković. On je istakao da je čak 70 odsto zemalja u svetu za zabranu kloniranja putem embrionalnih ljudskih matičnih ćelija, dok je 30 protiv toga.

Prema rečima organizatora današnje konferencije Ace Lupšića iz NVO "Antares" iz Kragujevca, ideja današnje prezentacije je da se najnovija naučna saznanja primene i u zdravstvenom sistemu Srbije. On je rekao da je doktor Stojković pokazao želju da svoja dostignuća prenese Srbiji, ali za istraživanje u oblasti terapijskog kloniranja potrebna su velika finansijska sredstva, a "glavni problem bio bi vezan za čuvanje matičnih ćelija".

Konferenciji su prisustvovali studenti Medicinskih fakulteta u Kragujevcu i Beogradu i studenti molekularne biologije, predstavici Ministarstva zdravlja, Ministarstva za nauku i zaštitu životne sredine i stručnjaci sa VMA.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.