Klimave fotelje kragujevačkih direktora

Izvor: Politika, 24.Feb.2010, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klimave fotelje kragujevačkih direktora

Diskreciono je pravo gradonačelnika da bira svoje saradnike – kaže portparol vladajuće stranke „Zajedno za Šumadiju” Zoran Palčić, povodom najavljene smene čelnika gradskih javnih preduzeća

Kragujevac – Najmanje trojica direktora gradskih javnih preduzeća ostaće bez svojih funkcija, a još dvojici se „klima" mesto – saznaje „Politika". Informaciju o smeni rukovodećih ljudi u preduzećima čiji je osnivač lokalna uprava potvrdio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je portparol vladajuće stranke „Zajedno za Šumadiju" Zoran Palčić. Palčić je u izjavi za naš list rekao da će se smena direktora „obaviti u petak, na sednici Skupštine grada".

On, međutim, nije mogao da kaže koji će direktori ostati bez svojih fotelja, kao ni ko će ih zameniti. Istovremeno, Palčić je demantovao glasine da je u pitanju „politička smena".

– Smena će se obaviti u petak, na sednici Skupštine grada. Ne znam tačno ko će biti smenjen. Jedino što mogu da kažem jeste da razrešenja nemaju nikakvu političku pozadinu. Diskreciono pravo gradonačelnika je da bira svoje saradnike, postavlja i smenjuje one koji nisu zadovoljili. Stranka ga u tome apsolutno podržava – izjavio je Palčić za „Politiku".

– Naravno da se razgovaralo o tome, ali samo u kontekstu kako da u nekim preduzećima „utegnemo" stvari. Na gradonačelniku je da predloži rešenja, a na nama da se sa tim složimo ili ne. Do sada smo uvek usaglašavali stavove kada je reč o ovako važnim pitanjima za funkcionisanje grada. Ipak, konačna rešenja, i kad je reč o smenama i kad su u pitanju novi ljudi, znaćemo sutra pre podne – rekao je juče u izjavi za naš list Nebojša Zdravković, predsednik Gradskog odbora G17 plus, partije koja je u koaliciji sa „Zajedno za Šumadiju".

Treći koalicioni partner – Demokratska stranka, kako su nas obavestili u vrhu te partije, „nije konsultovana" u vezi sa personalnim promenama u kragujevačkim preduzećima.

– Nas niko nije pitao ni kada su postavljani, niti smo konsultovani sada kada se planira smena. Ti direktori nisu sa kvote Demokratske stranke i njihova budućnost je u rukama „Zajedno za Šumadiju" i G17 plus. DS će, naravno, glasati za smenu, a o novim rešenjima ćemo odlučivati pojedinačno, odnosno o svakom ponaosob – kaže za „Politiku" predsednik GO DS Goran Ivanović.

Direktori javnih i komunalnih preduzeća, a razgovarali smo sa svakim od petorice pomenutih, različito su reagovali na najavu da bi već koliko sutra mogli da ostanu bez funkcija. Neki su tu vest, poput direktora „Niskogradnje" Matića i njegovog kolege Mirkovića iz „Tržnica", primili bez uzbuđenja, navodeći da je i „smena za ljude".

S druge strane, direktor Preduzeća za izgradnju grada bio je, blago rečeno, zatečen informacijom o mogućem razrešenju.

– Ne znam zašto bi me smenjivali. Nikad mi niko ništa nije prigovorio, niti je bilo kada neko od funkcionera stavio primedbu na moj rad – izjavio je za „Politiku" Slobodan Krunić, koji je, kako nas je sam obavestio, juče zatražio hitan prijem kod gradonačelnika Stevanovića.

I dok Petar Arsenijević iz Direkcije za urbanizam „zna da su mu već našli zamenu", direktor JKP „Čistoća" Grujović kaže da je sam tražio da bude razrešen funkcije, budući da, kako je objasnio, želi da ode u penziju. On je, međutim, u izjavi za „Politiku" napomenuo da koalicija „Zajedno za Šumadiju" – G17 plus treba da ostane na vlasti i da je „ne treba rušiti".

– Na moj rad niko ne može da stavi nikakvu primedbu. Kragujevac je, nedavno, prema ocenama zapadnih stručnjaka i Pokreta zelenih „Breza", proglašen za najčistiji grad u zemlji. Drugo je pitanje ako neko hoće da ruši koaliciju i menja kvote na osnovu kojih sam i ja izabran. Ako se raspadne koalicija Verko–Dinkić, Kragujevac bi mogao da ostane bez mnogih projekata i novca, koji je gradu donosila upravo G17 plus. Na kraju krajeva, partija čiji sam član najzaslužnija je i za dolazak „Fijata" – naglasio je Grujović.

Da li je u pitanju samo „utezanje stvari" ili, pak, politički pritisak koalicionih partnera koji bi da na rukovodeća mesta u gradskim preduzećima postave što više svojih kadrova, o tome zvanično niko ne želi da govori.

Ipak, simptomatično je da su svi direktori o čijoj se smeni govori bili, ne tako davno, reizabrani na svoje funkcije. Decembra prošle godine, za njihov reizbor je glasala odbornička većina, ista ona koja sada, samo dva meseca kasnije, treba da ih opozove. Izgleda da lideri parlamentarnih stranaka, koji poslednjih meseci često posećuju Kragujevac, a čiji su „puleni" ovde u koaliciji, ne donose samo dobre vesti o „Fijatu" i kooperantima.

Brane Kartalović

----------------------------------------------

Nezvanično o imenima

Prema nezvaničnim informacijama, bez funkcije će ostati direktor Direkcije za urbanizam Petar Arsenijević, direktor Preduzeća za izgradnju grada Slobodan Krunić i direktor „Čistoće" Dragoljub Grujović. O smeni dva Radoslava, Matića i Mirkovića, od kojih je prvi na čelu „Niskogradnje", a drugi direktor „Gradskih tržnica", još nije postignut konačan dogovor.

[objavljeno: 25/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.