Klark: Plan Srbije dobar i precizan

Izvor: RTS, 15.Jul.2014, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klark: Plan Srbije dobar i precizan

Administratorka programa UN-a za razvoj Helen Klark kaže da je Vlada Srbije pripremila dobar plan koji će sutra predstaviti na Donatorskoj konferenciji u Briselu. Klarkova očekuje da će Srbija na toj konferenciji dobiti značajnu međunarodnu pomoć.

Helen Klark ističe da je plan sa kojim Srbija ide u Brisel veoma dobar i precizan.

"Tu se navodi šta se desilo, kakve su potrebe za oporavak i nadam se da će kao odgovor doći i značajna podrška", objasnila je Klark >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Smederevskoj Palanci gde je obišla oštećene objekte zajedno sa potpredsednicom Vlade i ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović, prenosi Tanjug.

Klark naglašava da postoji potreba za dugoročnim i sistemskim merama za otklanjanje opasnosti od posledica katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju.

Podseća da je UNDP u Srbiji vrlo brzo nakon majskih poplava uradio preliminarnu procenu štete na osnovu koje je počela da se realizuje pomoć. Poručuje da se u narednom periodu treba fokusirasti na smanjivanje rizika od novih prirodnih nepogoda.

Ministarka Zorana Mihajlović poručuje da će u narednih nekoliko dana biti usvojen Zakon o obnovi zemlje, koji će biti ključan za podelu pomoći i isplatu novca za izgradnju oštećenih objekata.

"Bez obzira na veliku solidarnost koja se oseća sa svih strana, ljudi vremenom zaborave kad se ovako nešto desi. Vlada Srbije nema nameru da zaboravi, mi ćemo praviti izveštaje, nedeljno ako treba, do onog trenutka dok ne budemo potpuno završili svaku vrstu popravke ili izgradnje kuća", kaže ministarka. 

"Vlada Srbije je opredeljena ne samo da popravi kuće i izgradi nove, već i da u svakom segmentu koji je pretrpeo štetu nađe način da tu štetu nadoknadi", naglašava Mihajlovićeva.

Ponovlja da će građani kojima su kuće uništene u poplavama imati nove kuće pre zime, a da će do 1. oktobra ove godine biti obnovljena sva oštećena infrastruktura.

Mihajlovićeva poručuje da će Srbija u narednom periodu imati ozbiljne ekonomske probleme zbog majskih poplava ali da će Vlada Srbije učiniti sve da poboljša situaciju i nadoknadi štetu.

Dodaje da kada su u pitanju oštećenja u energetskom sektoru, tu će morati malo da se sačeka.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović zahvalila je predstavnici UNDP što je posetila Srbiju i došla da pomogne uoči sutrašnje Donatorske konferencije u Briselu, ali i na dosadašnjoj pomoći te organizacije UN Srbiji u prethodnom periodu.

Mihajlovićeva i Klarkova su u Smederevskoj Palanci obišle i radove na rekonstrukciji vodovodnih i kanalizacionih sistema, koji su finansirani kroz UNDP projekat "Poboljšanje vodosnabdevanja i smanjenje rizika od zagađenja u šest opština pogođenih poplavama".

Realizacija ovog projekta u Smederevskoj Palanci ukinuće dnevne restrikcija vode.

Projekat "Poboljšanje vodosnabdevanja i smanjenje rizika od zagađenja u šest opština pogođenih poplavama" UNDP sprovodi u još pet lokalnih samouprava u Srbiji - Ub, Vladimirci, Kosjerić, Smederevska Palanka, Lajkovac i Šabac.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.