Kiša ubrzava klizište u Čereviću

Izvor: Politika, 22.Mar.2011, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kiša ubrzava klizište u Čereviću

Još nema direktne opasnosti po stanovništvo, mada već ima manjih pukotina na kućama u selu, a sve je više pukotina i na seoskim ulicama

Beočin – Geolozi su potvrdili da brdo u selu Čerević kod Beočina polako, ali sigurno po širini od 300 i dubini od tri metra klizi prema Dunavu i ugrožava oko 200 kuća u ovom selu. Prvi lek, da se izbegne katastrofa, jeste kopanje kanala za odvod površinskih voda, koje su i

pokrenule klizište, ali i postavljanje drenaže, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a posle kompletnog geološkog istraživanja predložiće se trajne mere za stabilizaciju brda koje preti naseljima Međa i Šangaj, kao i da trećina sela Čerević završi u Dunavu.

Pored stalnog širenja raseda na vrhu brda, odakle je krenulo klizište, sve je više pukotina koje se šire i na seoskim ulicama. Samo tokom jučerašnjeg dana pukotina na vrhu brda, na nagibu od 30 odsto u odnosu na podnožje, na samom Dunavu, pomakla se za desetak santimetara. Ovo stanje pogoršava i kiša koja je juče padala gotovo celo prepodne.

Kiša ometa i početak prvih poslova saniranja, izvlačenja površinskih voda, čime bi se znatno usporilo klizanje zemljišta sa vrha brda. Prema poslednjim procenama geologa, klizište je duboko najmanje tri metra, široko više od 300 metara i dugo gotovo dva kilometra. Na udaru je površina od oko 60 hektara, od koje je gornja polovina seoski atar, tako da još uvek nema direktne opasnosti po kuće i stanovništvo, mada već ima manjih pukotina i na kućama u selu.

– Sve ćemo uraditi da se klizište za početak zaustavi, odvođenjem površinskih voda, dreniranjem terena, međutim, da bi radovi započeli potrebno je da stane kiša. Jeste, klizište se širi, a ovo što planiramo je samo privremena mera. Inače, uskoro će ovde biti obavljena geološka istraživanja i predložiće se trajne mere za sanaciju ovog klizišta, koje preti katastrofom. Mada opština nema para za obimne radove, sigurno je da ćemo sve učiniti da se sanacija obavi na vreme i kvalitetno, jer, po proceni geologa, na udaru je više od 200 kuća u Čereviću – kaže za „Politiku“ Bogdan Cvejić, predsednik opštine Beočin.

Predsednik mesne zajednice Čerević Goran Mitrović potvrđuje da će biti urađeni prvi sanacioni radovi, da je pretnja ogromna i da mesna zajednica može jedino, u najgorem slučaju, pomoći stanovnicima čije su kuće ugrožene da se, ako bude trebalo, smeste u privremeni smeštaj.

Meštanin Đorđe Srdić, koji je među prvima, dok je bio u lovu, uočio da Fruškogorsko brdo klizi, naglašava da se zemlja ne zaustavlja, da je u pokretu velika količina brda, ali da još uvek nema potrebe za evakuacijom i lično misli da će i odvodnjavanje i dreniranje smiriti, ali ne i zaustaviti klizište.

– Ako je, kako geolozi kažu, dubina odrona tri metra, onda prema Dunavu klizi oko 1,5 miliona kubnih metara zemlje. A ako je klizište dublje, i masa zemlje je veća, pa to jasno govori o kakvoj se opasnosti radi. Jesmo zabrinuti, ali ne paničimo, mada već i na kućama ima manjih pukotina. Pojavljuju se rasedi i na seoskim ulicama, što dodatno unosi strah među ljude. Ako bude lepo vreme, već sutra će početi kopanje kanala i odvođenje ogromnih količina površinske vode, koja je i pokrenula klizište – priča nam meštanin Đorđe Srdić.

Među preplašenim stanovništvom pojavila se nova nada, da će brdo biti privremeno zaustavljeno, a onda, posle geoloških istraživanja, i trajno utvrđeno i da ljudi neće morati, kako kažu, spavati „na jedno oko“ i noću slušati kada će se sa brda začuti tutnjanje zemlje u pokretu.

J. Slatinac

objavljeno: 23.03.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.