Kilo šljiva u mioničkim selima od30 do 40 dinara

Izvor: Glas javnosti, 25.Jul.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kilo šljiva u mioničkim selima od30 do 40 dinara

VALJEVO - U mioničkim selima počela je berba ranih sorti šljiva, javili su lokalne elektronski mediji. Beru se čačanske sorte i američki "stenlej", a cena se kreće od 30 do 40 dinara za kilogram.

Proizvođači su zadovoljni rodom iako su "sredinom maja bila tri mraza, što se odrazilo na rod", ali ne i ponašanjem "mešetara" na tržištu pa se sami snalaze i poručuju da bi država morala da povede više računa.

Angažovani berači mogu dnevno da uberu 300 kilograma >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << šljiva, a njihova dnevnica je 1.500 dinara. Uz to imaju i dva obezbeđena obroka.

U valjevskom kraju šljivu za koncentrat, džem i pekmez otkupljuju "Nova Srbijanka" iz Valjeva, koju su na uakciji kupili Bugari, mešovita srpsko-austrijska kompanija "Podgorina Fruht" (Frućt), kao i novopodignuta fabrika "Intema", takođe iz Osečine.

Najmanje je problema u Podgorini, u selima u okolini Osečine i Pecke, gde su voćari nabavili 25 novih mini sušara za šljivu, a osposbljeno je i sedam industrijskih tunela u nekadašnjim zadružnim sušarama.

Prosečna godišnja proizvodnja suve šljive u Podgorini je oko 2.600 tona, od čega se većina izveze uglavnom na tržište Rusije.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Rusi mere našu šljivu

Izvor: TvojPortal.com, 25.Jul.2011

/bizlife.rs/ Počela berba ranih sorti šljiva u čačanskom kraju, a sav rod odlazi u izvoz. Cena 0,4 evra po kilogramu. Zbog nešto sitnijeg ploda očekuje se pad cene. Udarna berba očekuje se ove nedelje, kada će šljivici biti prepuni berača. Otkupljivači kupuju prvi rod za 40 dinara po kilogramu,...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.