Kazna Salfordu nezakonita?

Izvor: B92, 02.Feb.2011, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kazna Salfordu nezakonita?

Beograd -- Kazna Salfordu, koju je donela Komisija za zaštitu konkurencije, je nezakonita, kaže Dijana Marković Bajalović. Salford kažnjen po novom zakonu.

Bajalovićeva, bivša predsednica ove institucije, objašnjava da je "primenjen novi zakon za nešto što se dogodilo u vreme važenja starog zakona".

Komisija za zaštitu konkurencije je investicionom fondu Salford izrekla kaznu od oko tri miliona evra zbog monopolskog ponašanja prilikom otkupa mleka.

"Inače, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Komisija je, da podsetim, utvrdila povredu konkurencije po starom zakonu i taj postupak je okončan pravosnažnom presudom Upravnog suda", dodaje ona.

Bivša predsednica Komisije navodi da je jedno od osnovnih pravnih načela - zabrana retroaktivnosti, osim u izuzetnim slučajevima koji, naravno, zakonom moraju da se predvide.

"Komisija, po novom zakonu, nije ovlašćena da samostalno izriče sankciju, već je dužna da utvrdi povredu konkurencije i, za utvrđenu povredu izrekne kaznu. To znači da je postupila protivno novom Zakonu, što samo ukazuje kakav se rad Komisije u budućnosti može očekivati", dodaje ona.

Bajalovićeva smatra da su u pitanju dnevnopolitički interesi, "što samo pokazuje da je Komisija instrumentalizovana i da neko hoće da pokaže da ona sada efikasno radi. Ali, efikasnost ne možete postići tako što postupate protivzakonito".

Ona kaže i da treba očekivati da Salforda dobije spor pred međunarodnim instancama.

"Ako ne budu naišli na zaštitu pravosuđa u Srbiji, onda sigurno mogu da računaju na pozitivno rešenje pred evropskim institucijama", naglašava Bajalovićeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.