Kanađani podigli spomenik u čast vojvodi Putniku

Izvor: Glas javnosti, 27.Dec.2012, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanađani podigli spomenik u čast vojvodi Putniku

OTAVA - Spomen-ploča posvećena vojvodi Putniku, na planini koja nosi njegovo ime, otkrivena je u području Stenovitih planina u široj okolini Kalgarija, u kanadskoj provinciji Alberta.

Malo ko je znao da su Kanađani još 1918. godine tako nazvali jednu planinu odajući počast načelniku Vrhovne komande srpske vojske (1912-1916) i prvom srpskom vojvodi Radomiru Putniku (1847-1917).

Vest je doprla i do praunuka vojvode Putnika Zorana Ivkovića (73), elektroinženjera koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << živi u Nemačkoj, ali svake godine posećuje rodnu Srbiju.

Ivković je uspostavio kontakt sa ovlašćenim notarom Srbije u Kalgariju Milicom Opačić izražavajući zadovoljstvo što kanadska planina nosi ime njegovog pradede.

"Vrlo sam počastvovan i ponosan i zainteresovan za dalji rad srpske zajednice u Kalgariju", napisao je Ivković.

On je takođe naveo da vojvoda Putnik ima još živih potomaka, a da je on jedan od onih koji čuvaju uspomenu na slavnog srodnika.

Ivković je vrlo upućen u život i delo svog pradede koji je, između ostalog, na osnovu odluke Vojnog ministarstva i Glavnog generalštaba, pre 100 godina, 24. decembra 1912. doneo rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande u Nišu, čime su postavljeni temelji srpskog vojnog vazduhoplovstva.

Praunuk vojvode Radomira Putnika je i dobrotvor koji pomaže svoj narod prilozima za srpsku crkvu, dečje bolnice i na druge načine.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Kanađani planinu nazvali po vojvodi Putniku

Izvor: Vesti-online.com, 27.Dec.2012

Spomen-ploča posvećena vojvodi Putniku, na planini koja nosi njegovo ime, otkrivena je u području Stenovitih planina u široj okolini Kalgarija, u kanadskoj provinciji Alberta...Planina Putnik.. ..Malo ko je znao da su Kanađani još 1918. godine tako nazvali jednu planinu odajući počast načelniku...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.