Izvor: B92, 19.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakve škole pohađaju deca u Srbiji?

Beograd -- U Osnovnoj školi Petar Kočić u Zemunu, roditelji upozoravaju da su toaleti i kabineti opasni po zdravlje njihove dece.

Dok poslednjih nedelja nadležni apeluju da se u školama i vrtićima higijena podigne na viši nivo zbog bolesti prljavih ruku, prizor toaleta "čučavca" je samo jedan od detalja koji školu "Petar Kočić" vraća 40 godina unazad, koliko se u nju nije ni ulagalo. Katarina Antić iz Saveta roditelja kaže da deca izbegavaju da idu u toalet, i trpe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sve dok ne dođu kući.

Među raritetima svakako je i školski nameštaj i sala za priredbe.

Nastavnici, međutim, navode da je najveći problem zimi, budući da se škola greje na ugalj. Zbog dotrajalih kotlova, sedi se u kaputima, dok se po čitavoj školi širi dim, tačnije ugljen dioksid koji učenici udišu. Nastavnica književnosti kaže da su cele nedelje imali dim u učionicama od kojeg je jedan dan šest učenika povraćalo. "Mi smo mislili da je došlo do pojave meningitisa", rekla je nastavnica.

Ovo je jedna od škola koja ima fiskulturnu salu, ali kraću za šest metara. Zbog dotrajalog parketa, kada đaci trče ili skaču diže se ogromna prašina, te se sala uglavnom ne koristi. Časovi fiskulture održavaju se najčešće u dvorištu.Zaposleni zajedno sa roditeljima kažu da se već nekoliko godina bezuspešno obraćaju nadležnima za pomoć. U gradskom sekretarijatu za obrazovanje obećavaju da će škola ubrzo doživeti promene i da će pored klupa, škola konačno dobiti i kompjutere.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.