Izvor: Politika, 12.Sep.2014, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako su nam komarci „isisali” dva miliona evra

Mi­ni­star­stvo ži­vot­ne sre­di­ne je 2008. za tri mi­li­o­na evra na­ba­vi­lo 317.500 li­ta­ra pre­pa­ra­ta K-stop pro­tiv lar­vi ko­ma­ra­ca, od ko­jih je 210.038 ne­po­tro­še­no.– Sred­stvu is­te­kao rok tra­ja­nja, a sum­nja se da ni­ka­da ni­je ni bi­lo efi­ka­sno

Dr­ža­va je ove go­di­ne iz­gu­bi­la bit­ku pro­tiv ko­ma­ra­ca ko­ji su nas iz­u­je­da­li kao ni­ka­da ra­ni­je. Bez­u­spe­šno se tra­žio no­vac >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za na­bav­ku pre­pa­ra­ta za za­pra­ši­va­nje, iako još od 2008. go­di­ne dr­ža­va po­se­du­je ogrom­nu ko­li­či­nu sred­stva pro­tiv lar­vi ko­ma­ra­ca. Dve mi­ste­ri­je oba­vi­ja­ju tu na­bav­ku. Zbog če­ga je ku­plje­no čak 317.500 li­ta­ra, od če­ga je po­tro­še­na je­dva tre­ći­na, dok je ostat­ku is­te­kao rok tra­ja­nja? Za­što je od do­ba­vlja­ča pre­u­zet i je­dan je­di­ni li­tar sred­stva za ko­je ve­ći­na struč­nja­ka sma­tra da je bes­ko­ri­sno?

Reč je o pre­pa­ra­tu K-stop zre­nja­nin­ske fir­me „Bio-eko­lo­ški cen­tar”. Za tri mi­li­o­na evra ku­pi­lo ga je Mi­ni­star­stvo ži­vot­ne sre­di­ne, ko­je je ta­da pred­vo­dio Sa­ša Dra­gin. Rok tra­ja­nja sred­stva je pro­šao još pre če­ti­ri go­di­ne, ta­ko da je dva mi­li­o­na evra prak­tič­no pro­pa­lo, jer je to ce­na ne­u­tro­še­nih 210.038 li­ta­ra pre­pa­ra­ta. 

Ku­po­vi­na to­li­ko ve­li­ke ko­li­či­ne K-sto­pa prav­da­na je pre­po­ru­kom Sa­ve­ta za pri­me­nu bi­o­lo­ških, bi­o­teh­nič­kih i he­mij­skih sred­sta­va u za­šti­ti eko-si­ste­ma. Ko su bi­li čla­no­vi tog sa­ve­ta, mi­ni­star­stvo još ne ot­kri­va bez ob­zi­ra na upor­na pi­ta­nja „Po­li­ti­ke”. 

To­li­ko ve­li­ki kon­tin­gent K-sto­pa je ku­pljen za­to što je ide­ja mi­ni­star­stva bi­la da se on ko­ri­sti to­kom ne­ko­li­ko go­di­na, bra­ne se u „Bio-eko­lo­škom cen­tru”. Ta­da je, tvr­de u toj fir­mi, za­pra­ši­va­nje ko­ma­ra­ca još bi­lo po­sao re­pu­bli­ke. Ali, po­sle 2008. go­di­ne, ka­žu oni, pro­pi­si su pro­me­nje­ni. Sa­da je nad­le­žnost za za­pra­ši­va­nje na lo­kal­nim sa­mo­u­pra­va­ma. Nji­ma je K-stop nu­đen bes­plat­no od 2009. go­di­ne, ali ga ni op­šti­ne još ni­su po­tro­ši­le.

U efi­ka­snost K-sto­pa iz­gle­da da ve­ru­je sa­mo nje­gov pro­iz­vo­đač. Do­ma­ći struč­nja­ci za ko­mar­ce sma­tra­ju da je taj pre­pa­rat di­sku­ta­bi­lan. Naj­po­pu­stlji­vi­ji me­đu nji­ma ka­že da je to sred­stvo u ne­kim se­ri­ja­ma do­bro, ali je u dru­gim šar­ža­ma is­pod stan­dar­da. Ali, ve­ći­na tih struč­nja­ka uza­jam­no se sum­nji­če za ne­kom­pe­tent­nost, kao i da su lo­bi­sti ovog ili onog do­ba­vlja­ča pre­pa­ra­ta. „Bio-eko­lo­ški cen­tar” se bra­ni tvrd­njom da ih na­pa­da uvo­znič­ki lo­bi, ko­jem sme­ta nji­hov, pot­pu­no do­ma­ći pre­pa­rat, 40 od­sto de­lo­tvor­ni­ji i jef­ti­ni­ji od stra­nih, či­jom pri­me­nom je dr­ža­va, ka­ko tvr­de, ušte­de­la mi­li­o­ne. Za­to je u ovoj pri­či ne­mo­gu­će ra­za­bra­ti ko su po­zi­tiv­ni li­ko­vi i ko­me se mo­že ve­ro­va­ti, uto­li­ko pre što go­to­vo ni­ko ne pri­sta­je da bu­de ci­ti­ran pod ime­nom i pre­zi­me­nom. Ni dr­ža­va tu ne po­ma­že, jer pro­pi­si ne zah­te­va­ju od pro­iz­vo­đa­ča bi­o­cid­nih pre­pa­ra­ta, u ka­kve spa­da K-stop, da te­sti­ra­ju sva­ku se­ri­ju u akre­di­to­va­nim la­bo­ra­to­ri­ja­ma. 

Po­sled­nji put je dr­ža­va is­pi­ti­va­la de­lo­tvor­nost K-sto­pa u ju­lu ove go­di­ne, i to upra­vo uzor­ke 210.038 li­ta­ra iz 2008. go­di­ne. Pre­ma tom na­la­zu, pre­pa­rat je efi­ka­san. De­lu­je čud­no što je uop­šte is­pi­ti­va­no sred­stvo ko­jem je rok tra­ja­nja is­te­kao još 2010. go­di­ne. Ali, nje­gov pro­iz­vo­đač tvr­di da ga je „osve­žio” ta­ko da se K-stop sa­da opet mo­že upo­tre­blja­va­ti.

Ana­li­ze je zah­te­vao Mar­ko Bla­go­je­vić, di­rek­tor Kan­ce­la­ri­je za po­moć i ob­no­vu po­pla­vlje­nih pod­ruč­ja. Že­leo je, ka­ko ka­že, da pro­ve­ri mo­že li se K-stop ko­ri­sti­ti ume­sto da se, u nov­ča­noj osku­di­ci u ko­ju je upa­la dr­ža­va, na­ba­vlja no­vi pre­pa­rat. Pro­ce­nji­va­lo se da je za za­pra­ši­va­nje po­treb­no ba­rem dva mi­li­o­na evra, iz do­na­ci­ja ili re­pu­blič­ke ka­se. Jer, re­pu­bli­ka je, su­o­če­na sa na­je­zdom ko­ma­ra­ca po­sle po­pla­ve, obe­ća­la da će pre­u­ze­ti za­pra­ši­va­nje od lo­kal­nih sa­mo­u­pra­va, ko­je su za nje­ga još ma­nje ima­le nov­ca. 

Mi­ni­star­stvo ži­vot­ne sre­di­ne je za ana­li­zu „osve­že­nog” K-sto­pa angažo­va­lo Po­ljo­pri­vred­ni fa­kul­tet u No­vom Sa­du. Profe­sor­ka Ma­ri­ja Zgom­ba je po­tvr­di­la efi­ka­snost K-sto­pa 2002. go­di­ne da bi zatim postala je­dan od naj­gla­sni­jih skep­ti­ka u po­gle­du efi­ka­sno­sti ka­sni­jih se­ri­ja ovog preparata. Njena ana­li­za K-sto­pa iz 2006. go­di­ne po­ka­zu­je da je neefikasan i da je ubio ma­nje od po­lo­vi­ne lar­vi ko­ma­ra­ca ko­je su po­slu­ži­le za ogled. O svo­jim sum­nja­ma u taj pre­pa­rat Zgom­ba je i zva­nič­no iz­ve­šta­va­la nad­le­žne u po­kra­jin­skoj vla­sti. Još ne može da se načudi što su ana­li­ze „osve­že­nih” uzo­ra­ka iz 2008. go­di­ne bi­le po­zi­tiv­ne. „Ne znam ni na ko­ji bi se na­čin pre­pa­rat uop­šte mo­gao „osve­ži­ti” na­kon što mu is­tek­ne rok tra­ja­nja” – ka­že Zgom­ba.

----------------------------------------------------------------------------------

Spasili nas „zdravi” ko­mar­ci

Dr­ža­va ni­ka­da ni­je spro­ve­la za­pra­ši­va­nje ko­je je na­ja­vi­la na­kon po­pla­ve, ali epi­de­mi­ja gro­zni­ce „za­pad­nog Ni­la” ipak ni­je iz­bi­la. Imali smo sre­će, kad već ni­je bi­lo pa­me­ti. Jer, ko­ma­ra­ca je bi­lo na sve stra­ne, ali su bi­li „zdra­vi­ji” ne­go la­ne. Ma­nje njih je no­si­lo vi­rus „za­pad­nog Ni­la”, pa su do kra­ja av­gu­sta, pre­ma zva­nič­nim po­da­ci­ma, za­ra­zi­li 13 oso­ba, a če­ti­ri su umr­le. Pro­šlog le­ta je gro­zni­ca „na­pa­la” 303 oso­be, a 35 je pre­mi­nu­lo.

----------------------------------------------------------------------------------

Vla­snik sa De­vi­čan­skih ostr­va

„Bio-eko­lo­ški cen­tar” je bio sreć­ne ru­ke sa jav­nim na­bav­ka­ma. Osim 2008. go­di­ne, Mi­ni­star­stvo ži­vot­ne sre­di­ne je od te fir­me i 2007. ku­pi­lo K-stop. Pre­pa­rat je uzi­ma­la i po­kra­jin­ska vlast 2007. i 2008. U „Bio-eko­lo­škom” cen­tru ni­su od­go­vo­ri­li na pi­ta­nje ko­li­ko su za­ra­di­li na tim na­bav­ka­ma. Do­ku­men­ta­ci­ja o to­me, prav­da­ju se oni, na­la­zi se u nji­ho­voj ar­hi­vi u No­vom Sa­du, a ve­ći­na lju­di im je na od­mo­ru.

Zre­nja­nin­ska fir­ma je 2008. u Po­kra­ji­ni ima­la po­lo­žaj ko­ji se te­ško mo­že opi­sa­ti dru­ga­či­je ne­go – po­vla­šćen. Te go­di­ne im je bi­la po­ve­re­na i kon­tro­la za­pra­ši­va­nja. To zna­či i da su pre­bro­ja­va­li ko­mar­ce pre i po­sle tret­ma­na svo­jim pre­pa­ra­tom i iz­ve­šta­va­li da li je bio efi­ka­san. U „Bio-eko­lo­škom cen­tru” ne sma­tra­ju da su se ti­me na­šli u su­ko­bu in­te­re­sa.

Raz­log za ta­ko do­bar po­lo­žaj jed­ne fir­me obič­no se kri­je u – nje­nom vla­sni­ku. Sve ak­ci­je „Bio-eko­lo­škog cen­tra” sa­da po­se­du­je „Bio In­sect Tec­hno­lo­gi­es”, re­gi­stro­van na De­vi­čan­skim ostr­vi­ma i vla­sni­štvo po­ro­di­ce Jo­e­la Mar­ga­li­ta, po­re­klom iz Čan­ta­vi­ra. 

– U ka­pi­ta­lu „Bio In­sec­ta”, ko­li­ko nam je po­zna­to, ne­ma do­ma­ćih vla­sni­ka – ka­žu u „Bio-eko­lo­škom cen­tru”.

Na pi­ta­nje ko im je bio ga­zda 2007. i 2008. go­di­ne, u pe­ri­o­du ka­da su do­bi­ja­li ve­li­ke jav­ne na­bav­ke, u toj fir­mi ka­žu da ne­ma­ju po­dat­ke o to­me. Pre­ma evi­den­ci­ji Agen­ci­je za pri­vred­ne re­gi­stre, do ok­to­bra 2005. kao osni­vač „Bio-eko­lo­škog cen­tra” vo­di­la se „BB Mi­na­kva”, po­ro­di­ce Bo­gi­će­vić. Ja­ro­slav i Bra­ni­slav Bo­gi­će­vić su po­se­do­va­li go­to­vo 50 od­sto ak­ci­ja „Bio-eko­lo­škog cen­tra” do ju­la 2007. go­di­ne, ka­da je nje­gov je­di­ni vla­snik po­stao „Im­peks in­ter­na­ci­o­nal” iz Pe­tro­va­ra­di­na. Sa­da­šnji vla­snik „Im­pek­sa” je „Bio In­sect Tec­hno­lo­gi­es”, ko­ji je još upi­san kao ap­so­lut­ni vla­snik „Bio-eko­lo­škog cen­tra”.

Od 14. av­gu­sta ove go­di­ne „Bio-eko­lo­ški cen­tar” je iz­bri­san iz pri­vred­nog re­gi­stra jer je pri­po­jen „BB Mi­na­kvi”.

Vladimir Vukasović

objavljeno: 12.09.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Ze­mlja sta­ra­ca

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Sep.2014

Po­ljo­pri­vre­da nam je na mar­gi­na­ma, in­dus­tri­ja izu­mi­re, za­nat­stvo sa­mo što ni­je iš­če­zlo, trgo­vi­ne se za­tva­ra­ju, a u tu­ri­zam se ne ula­že...Ka­da se po­dvu­če crta, bh. pri­vre­da je na ko­lje­ni­ma, a u ta­kvim okol­nos­ti­ma ne že­li...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.