Izvor: B92, 05.Mar.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako smanjiti rizik od raka dojke

Beograd -- Mart je Nacionalni mesec borbe protiv raka.

U Srbiji, broj obolelih raste i svake godine od nekog oblika raka oboli više od 30000 ljudi. Samo od raka dojke umre 1500 žena godišnje. Organizovanim programom prevencije ovako visoka smrtnost mogla bi višestruko da se umanji.

Godišnje se na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije obavi preko 1000 operacija malignog tumora dojke i nešto više od 300 rekonstruktivnih zahvata.

Jedan od načina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se ova podmukla bolest otkrije na vreme, jesu redovni samopregledi dojke.

"Redovno se samopregledam i prilikom jednog samopregledanja našla sam neki čvorić na dojci. Javila sam se odmah lekaru. To je bilo negde u januaru mesecu. Odmah su preduzete sve potrebne analize, kontrole i tako sam došla ovde u ovu ustanovu gde je izvršena i operacija. Doktor kaže da sam sada zdrava žena", rekla je jedna od sagovornica TV B92.

Starosna granica žena koje obolevaju spustila se s 45 na 30 godina, ali je sve više i obolelih devojaka mlađih od 20 godina.

Najmlađa bolesnica na Institutu za onkologiju imala je samo 14 godina.

"Sve što primete, bilo spolja na koži, na bradavicama, na kolutićima, bilo kakvu deformaciju, vlaženje, crvenilo, bilo kakvu promenu u pazušnoj jami, da se jave na pregled", kaže Momčilo Inić, direktor Klinike za onkološku hirurgiju.

Blagovremeno otkrivanje zloćudnog tumora omogućava uspešno lečenje tzv poštednom operacijom dojke, koja je za ženu manje traumatična i u psihološkom smislu.

"Dovoljno znači obaviti mali hirurški zahvat, manje radikalnu, manje mutilantnu hiruršku intervenciju, koja tim ženama daje iste šanse, jednake šanse za ozdravljenje kao i kod onih gde se rade radikalne operacije. Nažalost, ono što je kod nas nepovoljno, mi svega desetak procenata imamo tih žena, koje se na vreme jave, gde se bolest otkrije na vreme", kaže Inić.

Pored naslednog faktora, rizik za obolevanje od raka dojke uvećavaju i nerađanje, kasni prvi porođaj, rana menstruacija ili njen kasni prestanak, izloženost jonizujućem zračenju, gojaznost, stres.

Rak dojke nije smrtonosna, već izlečiva bolest, ali je važno da se otkrije na vreme. Tada je izlečiv u čak 97 odsto slučajeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.