Kako se živi u Velikoj Hoči

Izvor: RTS, 27.Maj.2019, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se živi u Velikoj Hoči

Velika Hoča je jedno od najstarijih i najvećih naselja u pitomoj Metohiji, nadomak Prizrena. Stanovnici te srpske enklave ponosni na svoju prošlost nastoje da opstanu živeći u zavičaju.
Naselje Velika Hoča, metoh Manastira Hilandara, pominje se još 1198. godine u darovnom pismu Velikog župana Stefana Nemanje.

Na prvi pogled je uočljivo da je prostor između srednjovekovnih spomenika kulture >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Crkve Svetog Stefana, parohijskog doma i Dečanske vinice uređen kao trg. Ovaj vinogradarski kraj do dolaska Misije Ujedinjenih nacija, bio je poznat i van granica Evrope.
"Nadamo se, ide na bolje, ali nažalost odlaze nam mladi. To je najveći problem. Problem je i u tome što mi koji radimo u vinariji imamo veliki problem sa plasmanom robe. Jedino prodajemo u Beogradu", kaže Savo Mihajlović, proizvođač vina.
Do 1999. godini u Hoči je živelo 1.500. Srba.
"Hvala Gospodu i ovo što je ostalo, ostalo je da na izvorištu čuva izvor svoje vere, nade i ljubavi, pa Boga mi ima nas oko šesto", kaže Milenko Dragićević, protojerej-stavrofor.
Neko je prevario kosovku devojku da pređe u Metohiju, da li je to tačno.
"Upoznali smo se na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici i rešili da dođemo i tu živimo", kaže Ninoslav Mihailović, Hočanin.
Nastavnica Tamara iz Gračanice kaže da radi u OŠ "Svetozar Marković" u Velikoj Hoči gde predaje srpski jezik. 
"Lepo mi je, zadovoljna sam, deca su divna", rekla je Tamara.
U srednjovekovnim svetinjama u Velikoj Hoči venčavaju se mladi. Plač sreće začuo se od Božića u tri porodice te srpske sredine u Metohiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.