Izvor: B92, 13.Jul.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se zaštititi od vrućine

Beograd -- Tokom vrelih dana mnogi su izloženi suncu, jer im je posao vezan za boravak napolju. Među najugroženijima su radnici na gradilištu.

U Srbiji je danas najvreliji dan od početka leta, sa temperaturom koja je u nekim krajevima dostigla 37 setepeni, kao što je to bio slučaj u Beogradu. Hitnoj pomoći u Beogradu se do 14 časova obratilo 120 osoba za pomoć, od kojih je polovina bila je sa javnih mesta, gde su građani padali u nesvest i povređivali se.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Radnici na gradilištima nisu raspoloženi za razgovor pred kamerom.

Oni kažu da nemaju skraćeno radno vreme, i da ne prekidaju sa poslom kada su teperature izuzetno visoke. Svoj posao leti, izmedju ostalih, teško podnose radnci koji rade na pripremi brze hrane, kao i vozači gradskog prevoza.

"Najgore je što trole greju, ne hlade. To je katastrofa. Em, ova visoka temperatura, šta da vam pričam - ko u paklu", kaže jedan od radnika GSP-a.

Pedijatar, Milica Bosanac, upozorava roditelje da decu nikako ne izlažu direktno suncu od 11 do 18 časova, jer u tom periodu sunce veoma štetno utiče na kožu mališana. Ona savetuje kupanje, ali bez dugog izlaganja suncu, uz obaveznu svetlu kapu na glavi deteta.

"Da što više deca budu u hladu, da uzimaju što više tečnosti, da dečija koža koja se izlaže suncu bude obavezno zaštićena nekim preparatom sa visokim faktorom zaštite, potrebna je lagana hrana dosta voća i povrća i nikakve teške obroke da ne daju deci u vreme letnjih vrućina", kaže ona.

Najviše posla zbog vrućina danas su imali lekari hitne pomoći u Nišu. Čak svaki drugi poziv lekarima dolazio je sa javnih mesta, gde se čeka red - pošte, banke ili autobusi gradskog prevoza.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.