Izvor: B92, 03.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se koristi godišnji odmor

Beograd -- Dok se u SAD sve manje koriste odmori, Srbija je u Evropi na donjem minimumu, dok se Danci najviše odmaraju - 39 radnih dana.

Prema anketi organizacije Haris interaktiv, radnici u SAD u 2005. nisu iskoristili više od 421 miliona dana godišnjeg odmora. U Evropi stvari stoje drugačije. Ipak, istraživanja pokazuju da su oni koji se ne odmaraju dugoročno gledano manje produktivni od kolega koje to čine. U Srbiji, Zakon o radu je jasan, ali dužina odmora mnogo zavisi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od posla i poslodavca.

Većina zaposlenih po povratku sa odmora orno prione na posao, neki verovatno sa osećajem da im je odmor bio kratak. Zakonom određen minimum od 20 radnih dana godišnje ima, uz Srbiju, i Velika Britanija. To je dno evropske liste. Najviše odmora imaju Danci, 39 radnih dana.

U Srbiji dužina godišnjeg odmora i način njegovog korišćenja zavise, pored godina radnog staža, od poslodavca.

Dragana Tomić iz Službe ljudskih resursa u banci Erste kaže da se na zakonski minimum od 20 radnih dana dodaju radni dani po kriterijumima radnog staža, stručne spreme, posebnih uslova rada ili socijalno-zdravstvenih uslova.

"Tako naš zaposleni može da ima do 30 radnih dana odmora. U praksi, prosečno imaju 25 radnih dana", kaže ona.

Zaposleni u stranim bankama i menadžeri kažu da ne mogu sebi da dozvole da odu na odmor duži od sedam ili 10 dana. Posao bez njih stoji, treba im vremena da se vrate u kolosek, a i na odmoru se od njih očekuje da uvek budu dostupni. Niko od njih, međutim, ne želi javno da govori o tome.

U banci Erste navode da radnici iskoriste ceo odmor. "Najveći broj naših zaposlenih to koristi iz dva dela, što odgovora i njima i nama, u smislu da obavimo svoje regularne aktivnosti", kaže Dragana Tomić.

Zaposleni u Ministarstvu rada odmaraju se prema kolektivnom ugovoru, koji garantuje minimum 18, a maksimum 28 radnih dana. Ova godina je povodom korišćenja odmora specifična.

Tatjana Matić, sekretarka ministarstva, kaže da je Vlada formirana 15. maja, a da su zaposleni postavljeni najranije početkom juna.

"Odmor je luksuz koji sebi ne možete da dozvolite posle toliko vremena čekanja i stagnacije, jednostavno suviše je posla. Ako ste odgovorni i ako obavljate složene poslove, zaista je luksuz da odete tri nedelje na odmor", kaže ona.

Zakon propisuje da se prve tri nedelje odmora iskoriste odjednom. Psiholozi preporučuju drugačiju dinamiku odmora.

Branislava Čolak, psihologinja, kaže da je mnogo bolje da ljudi češće odlaze na odmore. "Bolje da uzmu odmor četiri puta godišnje po nedelju dana nego da odu jednom sve četiri nedelje", kaže ona.

Istraživanja pokazuju da su mnogo produktivniji oni koji se tako odmaraju nego oni koji rade dok u njima ima snage. Zavisno od toga da li je posao pretežno fizički ili intelektualni treba izabrati i vrstu odmora.

Izležavanje na plaži dobro je posle fizičkog trošenja, kažu psihološka istraživanja, a intelektualci bi na odmoru trebalo da se i fizički angažuju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.