Kako se dočekuje srpska Nova godina

Izvor: RTS, 13.Jan.2020, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se dočekuje srpska Nova godina

Veselo će biti večeras na trgovima i u restoranima širom Srbije na dočeku Nove godine po Julijanskom kalendaru. U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, u Gračanici, Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Štrpcu, organizovan doček. Beograđani i gosti Beograda tradicionalno dočekuju Novu godinu ispred Hrama Svetog Save.
U Kragujevcu za doček >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nastupaju "Neverne bebe", u Rumi Goran Bregović. Nišlije će zabavljati Alen Ademović, Prokupčane "Amadeus bend", a u Čačku će pevati Miroslav Ilić.

"Do sada su na našem gradskom trgu nastupale rok, folk i pop zvezde, pa smo tako odlučili da za doček kalendarske godine bude rok, a pravoslavne narodna muzika. Trideset prvog decembra nastupila je legendarna grupa 'Atomsko sklonište', a u srpsku Novu godinu ćemo ući sa našim zemljakom iz Mrčajevaca, Miroslavom Ilićem", kaže Dušan Radojević iz Gradske uprave Čačak.
Tokom praznika naše banje prepune su gostiju. Najviše ih u Vrnjačkoj Banji, gde će večaras pevati Dragana Mirković.
U Vrnjačkoj banji počeo je doček velikom trpezom sa ribljom čorbom i kuvanom rakijom, na trgu kod "Vrapca". Udruženje ribolovaca pripremilo je 900 porcija čorbe ribe iz Morave. To je tradicionalna 30. novogodišnja trpeza na otvorenom koji to Udruženje organizuje sa TO Vrnjačka Banja.  

Mina Stanojević iz Turističke organizacije Vrnjačke Banje kaže da će koncert početi u devet časova, kada će nastupati mlada zvezda u usponu Stefan Živojinović.
"Nakon njegovog nastupa očekuje nas i Dragana Mirković, tako da verujem da svi oni koju budu posetili Vrnjačku Banju večeras uživaće u svemu onome što smo pripremili za njih."
Većina restorana u Srbiji organizuje doček. Vrlo često po principu slobodnih večeri bez plaćenog ulaza", kaže Stanojevićeva.
"U duhu tradicije mi to organizujemo svake godine, nekih godina smo organizovali sa dogovorenim menijem i pićem, a onda smo krenuli sa slobodnim ulazom, bilo je godina kada smo naplaćivali ulaz, nekad i nismo", kaže Milomir Smolović, vlasnik restorana "Potok" u Jagodini.
Lekari upozoravaju, posebno hronične bolesnike, da budu umereni tokom proslava, a vozače da ne konzumiraju alkohol.
"Naš ustaljeni recept je umerenost u hrani i u piću. To uvek napominjemo. Treba se možda i pripremiti za taj obrok za proslavu, doći sit i onako u segmentima jesti tu hranu", kaže Jadranka Trifunov iz Hitne pomoći u Nišu.
Iako je povreda od pirotehničkih sredstava ove godine bilo znatno manje, nadležni apeluju da i večeras treba biti obazriv.
Proslava na Kosovu i Metohiji U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, u Gračanici, Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Štrpcu, organizovan je doček.

Gračanica tradicionalno organizuje doček pravoslavne Nove godine na otvorenom, uz vola na ražnju i prateći muzički program.
Na Trgu oslobodilaca u Gračanici okupljenima će, kako je najavljeno, pevati Slobodan Radanović.
Organizatori su najavili da su za sve koji se ovde okupe obezbedili posluženje: kuvano vino i rakiju. Vo na ražnju sprema se i u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici.
Privremeni opštinski organ u Kosovskoj Mitrovici je isplanirao da program počne najpre za najmlađe. "Ulica otvorenog srca" otvorena je u 12 časova.
Na koncertu od 21 čas u centru Kosovske Mitrovice pevaće Željko Vasić i Vanja Mijatović.
I u Leposaviću će program početi u isto vreme kada i u Kosovskoj Mitrovici. Pevaće Milan Topalović.
Organizatori programa u ovim sredinama najavljuju vatromete u ponoć. 
Organizovani doček pravoslavne Nove godine postao je tradicija i nastavak je proslave božićnih praznika u srpskim sredinama.
Pored proslava na otvorenom, u mnogo srpskih sredina mališanima će biti uručivani novogodišnji pokloni. Tako će mališanima u Klokotu, u Kosovskom Pomoravlju, biti uručeni pokloni Opštine Grocka. Miholjska fondacija iz Crne Gore uručiće pomoć obdaništima u više srpskih sredina u opštini Gračanica.
U Zvečanu će biti održana akademija Udruženja roditelja "Podrži me". Tom udruženju, koje okuplja roditelje dece sa smetnjama u razvoju na prostoru Kosova i Metohije, biće uručena pomoć iz Republike Srpske u akciji prikupljanja novčanih sredstava za izgradnju Dnevnog centra "Podrži me" za sto četrdeset četvoro dece i mladih sa poteškoćama u razvoju.
Pogledaj vesti o: Doček srpske nove godine,   Doček Nove Godine,   Kragujevac,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Doček pravoslavne Nove godine u Rumi uz Gorana Bregovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jan.2020

Svetski priznati muzičar i jedna od najvećih muzičkih veličina sa ovih prostora Goran Bregović, nastupiće za doček pravoslavne Nove godine sa svojim "Orkestrom za svadbe i sahrane" na Gradskom trgu u Rumi, večeras od 22 časa...Kao i prethodnih godina Opština Ruma i Kulturni centar "Brana Crnčević"...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Večeras u Apatinu koncert Riblje čorbe za doček pravoslavne Nove godine

Izvor: 025info.rs, 13.Jan.2020

Turistička organizacija Apatin večeras, povodom proslave Nove godine po Julijanskom kalendaru, organizuje koncert poznatog rok benda Riblja čorba. Koncert će se održati u večernjim časovima na Trgu Nikole Tesle. Ulaz za sve goste je besplatan. Kao predgrupa Riblje čorbe nastupa apatinski rok...

Nastavak na 025info.rs...

Širom Srbije večeras se dočekuje pravoslavna Nova godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jan.2020

U gradovima širom Srbije večeras će biti organizovan doček Nove godine po julijanskom kalendaru, na trgovima ili u restoranima...Beograđani tradicionalno dočekuju Novu godinu ispred Hrama Svetog Save, gde njih i goste Beograda u ponoć očekuje vatromet...Na platou ispred hrama biće održan moleban...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Doček srpske Nove godine – moleban, vatromet, trubači

Izvor: RTS, 13.Jan.2020

Koncertima uz trubače i vatromet srpska Nova godina dočekuje se širom Srbije i Republike Srpske. Kod Hrama Svetog Save u Beogradu održava se moleban za Srbe na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori. Proslava na KiM u srpskim sredinama u znaku je mladih. ...

Nastavak na RTS...

Dočekana i Srpska Nova godina

Izvor: B92, 14.Jan.2020, 01:04

Beograđani Novu godinu po julijanskom kalendaru tradicionalno dočekuju ispred Hrama Svetog Save, gde je tim povodom održan moleban...Moleban je služio patrijarh srpski Irinej sa sveštenstvom Hrama, a skupom na Svetosavskom platou ujedno se pruža podrška srpskom narodu u Crnoj Gori, na Kosovu i...

Nastavak na B92...

Srbi dočekali pravoslavnu Novu godinu: Proslava na trgovima uz muziku i kuvano vino širom Srbije, Republike Srpske i Crne Gore (FOTO/VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 14.Jan.2020

Od Subotice do Herceg Novog, od Novog Grada do Bora dočekana je srpska Nova godina Pravoslavna Nova Godina dočekuje se širom Srbije na trgovima. Na trgovima mnogih gradova organizovani su koncerti, pa građani uz muziku dočekuju 2020. godinu po julijanskom kalendaru.BEOGRAD DOČEKAO...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.