Izvor: B92, 20.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako otkriti zlostavljanje deteta

Beograd -- Dečja klinika u Tiršovoj svake godine primi osmoro dece zbog povreda nastalih zlostavljanjem.

Lekari u toj bolnici kažu da je taj broj verovatno i veći, ali je zlostavljanje, kao i povrede koje su tako nastale, teško prepoznati. Inače, kroz tu bolnicu godišnje prođe preko 170.000 dece. Podsetimo, u Tiršovoj je prošle nedelje preminuo dečak od posledica zlostavljanja.

Lekari koji pregledaju decu, ukoliko posumnjaju da su povrede nastale zlostavljanjem, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to prijavljuju policiji i Centru za socijalni rad koji dalje sprovode istragu.

Međutim, lekari kažu da je često nemoguće konstatovati zlostavljanje, jer u ovu bolnicu dolaze i deca koja su toliko zapostavljena u porodici da imaju iste posledice po zdravlje, kao i u slučajevima zlostavljanja.

Zato u bolnici postoji lekar koji prati isključivo slučajeve u kojima se sumnja na zlostavljanje.

"To smo uradili jer nemamo svi dovoljno informacija o tome. Da postoji neko ko bi se bavio posebno tim problemom, da može da sugeriše svima na šta da obratimo pažnju i kako da češće prepoznamo zlostavljano i zanemareno dete ", kaže direktor bolnice Zoran Krstić.

Uz to što se lekari trude da pomognu zlostavljanoj deci, pokušavaju i da pruže što bolju negu svim svojim pacijentima. Oni koji tu dovedu svoje dete očekuju da ima i aparata i kreveta i lekova.

Direktor bolnice kaže da oprema zastareva, pa ju je neophodno obnoviti: "Prethodno ministarsvo je reklo da će nabaviti skener i magnetnu rezonancu, što znači da sledeće godine očekujemo realizaciju te dve velike investicije".

Uz ta dva aparata i još nekoliko koji će biti nabavljeni do kraja godine, u Tiršovoj se nadaju da će sledeće godini rešiti probleme sa opremom i da će raditi brže i bolje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.