Kako otići na putovanje bez straha od prevare

Izvor: RTS, 27.Avg.2016, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako otići na putovanje bez straha od prevare

Iako je srpski Zakon o turizmu po evropskim standardima, i dalje ima onih koji ga ne poštuju, što pokazuje broj prijava turista inspekciji. U zemlji ima oko 900 turističkih agencija, od kojih samo 550 ima licencu organizatora putovanja. U prvih sedam meseci ove godine licencu je izgubilo pet agencija, a u toku je oduzimanje još dve licence. Poređenja radi, u Francuskoj ima 350 organizatora putovanja i u poslednjih devet godina nikome nije oduzeta licenca. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Skoro da ne prođe nijedno leto bez ogorčenih putnika koji su, po dolasku na željenu destinaciju, shvatili da je aranžman koji su kupili – Potemkinovo selo. Tako je u prvih sedam meseci u turističku inspekciju stiglo 176 prijava protiv agencija, od kojih je, kako je zaključeno, 114 opravdanih.

Velika većina turista ne zna da može da zaključi poseban ugovor sa agencijom u kojem će, na primer, tražiti spratnost i vrstu sobe, jer ih agenti o takvoj mogućnosti ne informišu.
Jelena Sladić Jakovljević, načelnica inspekcije u Ministarstvu turizma, kaže da turistička inspekcija ne može da utiče na to koje će oni kuće da zakupe niti imaju mogućnost da odu do destinacije i da provere kako taj smeštaj izgleda.
"Turistička agencija, ako ima predstavnika na destinaciji, ona mora da ima sa njim zaključen ugovor na osnovu koga taj predstavnik obavlja određene poslove", kaže Sladić Jakovljević.
U toku letnje sezone, u svakom trenutku na oko 370 destinacija u kojima borave srpski turisti ima između 500 i 700 predstavnika turističkih agencija. Po Zakonu o uslovima upućivanja zaposlenih u inostranstvo i njihovoj zaštiti, oni bi trebalo da budu prijavljeni u centralnom registru zbog promene šifre delatnosti zaposlenog. Međutim, kažu nadležni, to nije učinila nijedna turistička agencija.
Zoran Lazić, pomoćnik ministra rada, kaže da je raznolik način na koji naše turističke agencije šalju svoje agente u inostranstvo da rade i vode određenu grupu ljudi koji su turisti, a koji su njima platili turističke aranžmane.
"Uglavnom nijedna od od tih turističkih agencija nije prijavila Ministarstvu rada upućivanje svojih zaposlenih na rad u inostranstvo, a mi ne raspolažemo podacima da li su našli neke druge načine da ti radnici odu i rade u inostranstvu", kaže Lazić.
Ipak, neki od donedavno čestih problema turista su rešeni. Poput onog da, tek po dolasku na željenu destinaciju, shvatite da vam agencija nije uplatila boravak, ili da vam, kada završite odmor – agencija uskrati prevoz kući.
Srđan Dživdžanović, generalni sekretar Poslovnog udruženja turističkih agencija, ATAS kaže da je od 1. januara stupio novi sistem garancija koji podrazumeva minimalnu garanciju od 300.000 evra, koju izdaju osiguravajuće kuće – to su polise osiguranja i njima se putnik direktno obraća.
"Putnicima, naravno, treba omogućiti da što lepše provedu svoje letovanje za novac koji su platili bez obzira na to o kojoj se sumi radi. Agencije bi trebalo da se trude da ukoliko putnik nezadovoljan smeštajem – da mu nađu smeštaj, odnosno izađu u susret", kaže Dživdžanović.
Dok su naši turisti prinuđeni da proveravaju svaki detalj aranžmana, ako žele siguran odmor, u zemljama u kojima je ta oblast bolje uređena, poput Francuske, građani putuju bez straha od prevare.
"Nijednoj turističkoj agenciji, odnosno organizatoru putovanja, nije isplativo da ne odgovori na ponudu koju je dala u aranžmanu iz tog razloga što će se u suprotnom sresti sa enormnim troškovima i sudskim sporova a samim tim će rezultirati zatvaranjem te agencije", kaže Slađana Novaković, predstavnik francuske turističke agencije "Turkoma".
Nema preciznih podataka o tome koliko je građana ili firmi u sporu sa turističkim agencijama i koliko ti postupci traju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.