Kako je izgledao prvi dan polaganja mature

Izvor: RTS, 17.Jun.2020, 20:02

Kako je izgledao prvi dan polaganja mature

Do petka budući srednjoškolci polažu završni ispit. Danas su polagali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, u četvrtak ih očekuje matematika, a u petak kombinovani test. Završni ispit polaže oko 68.000 kandidata, dok je slobodnih mesta u srednjim školama sedamdeset šest i po hiljada.
U svakoj učionici bilo je najviše devet đaka, pod budnim okom dvoje nastavnika i uz fizičku distancu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tako se polagao prvi test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Mnogi su ga rešili za manje od dva sata.

Budući srednjoškolci kažu da je bilo lako osim poslednjeg zadatka u kome se tražilo da napišu mini-sastav o pesmi Vaska Pope.
Ispit je sprovoden uz sve mere zaštite.
Direktorka Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" iz Beograda Vesna Baračkov ističe da je najvažnije da su svi đaci i nastavnici zdravi i to što su ispitu pristupili u, kako je rekla, optimalnom broju.
Mirjana Katić, direktorka beogradske Matematičke gimnazije navodi da su ispoštovane sve bezbednosne mere shodno uputstvima Ministarstva prosvete – testovi su u zgradu šlole uneti uz pratnju policije, što se, kako ukazuje, prvi put sprovodi u Srbiji.
Kao i pregledanje testova, i upis će biti elektronski.
Resorni ministar Mlaaden Šarčević kaže da je obezbeđeno dovoljno skenera.
"Čak i na Kosovu i Metohiji imamo četiri punkta, gde se po završetku rada sve skenira i šalje u centar u Zavod za kvalitet u Beogradu", navodi Šarčević.
Naglasio je da je uvedeno komisijsko otvaranje testova koji se nalaze u perforiranim kesama, kako ne bi neko prethodno pokušao da ih otvori. Kako je dodao, otvaranje će se i snimati.
Preliminarni rezultati biće poznati 23. a konačni 28. juna. Za one koji su bili pozitivni na kovid 19, ili imaju neke druge zdravstvene probleme, obezbeđen je avgustovski rok.
Rešenja testa iz maternjeg jezika možete pogledati ovde.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.