Kako izgleda pohod mladih ribolovaca na plen?

Izvor: RTS, 28.Maj.2018, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako izgleda pohod mladih ribolovaca na plen?

Deca iz raznih ribolovačkih klubova okupila su se u Barajevu, kod jezera Duboki potok, kako bi učestvovala u Ligi mladih ribolovaca. Organizatori poručuju - ko krene da peca, upecan je i nastavi, ako ne takmičarski, onda iz zabave.
Loš dan za kedere, a dobar za pecaroše. Mališani su poranili, sa nadom da će ona "ko rano rani" da ih posluži. Petogodišnji Mihajlo Milković, možda čak i najmlađi, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dobro opremljen, ima želju da pobedi, a ima i sreće.

Na svakih pet minuta, kaže, ulovi jednu ribu.  
Takmičenje tek što je počelo, a njemu su ruke pune ribe.
"Keder, keder i keder, bodarka i keder", nabraja Mihajlo.
Na ovogodišnju Ligu mladih ribolovaca osim Mihajla, ozbiljnog pecaroša, došli su i oni sa manje iskustva, ali dovoljno početničke sreće.
"Prvi put držim štap u rukama i ulovila sam tri ribe", ističe šesnaestogodišnja Marija Vuković.
Na pitanje otkud želja za pecanjem, odgovori su uglavnom isti.
"Tata me odveo na pecanje i od tada sam zavoleo, ali on ne peca, on me samo zarazio ništa drugo", kaže osmanestogodišnji Aleksandar Batanović.
A tate i mame su pomagale ne bi li mladi pecaroši dobili borbu sa ribom. Za neke od njih ovo takmičenje veći je izazov nego kad sami pecaju.
"Roditelji su uglavnom pecaroši takmičari i tu je mali rivalitet između nas kao roditelja, a klinci su tu da ostvare neke naše ciljeve", kaže Stojan Radić.
Iako je kraj školske godine iza ćoška, pa deca više drže štap nego knjigu, pecaroši tvrde da nema udžbenika koji može decu ovoliko da nauči.
"Ovde se uči ekologija, uči se o prirodi kad on može da vidi crva, ribu, žabe, insekte, zmija nam je tu bila", objašnjava Nenad Kostadinović.
Isto mišljenje dele i organizatori, ali žale što je odziv manji nego ranije. Ipak, sezona je tek počela, pa se nadaju većem interesovanju preko leta. Po njihovoj statistici, ko krene da peca, upecan je i nastavi, ako ne takmičarski, onda iz zabave.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.