Kako internet može da smanji štetu od elementarnih nepogoda

Izvor: RTS, 02.Avg.2019, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako internet može da smanji štetu od elementarnih nepogoda

Vlada Švajcarske daće 117.000 franaka za projekat međuopštinske saradnje. Reč je o partnerstvima lokalnih samouprava zarad unapređenja javnih finansija, pružanju usluga pre svega osobama sa invaliditetom i na pravovremenom i preventivnom reagovanju u cilju zaštite od elementarnih nepogoda.
Koliko su pravovremene informacije u slučaju elementarnih nepogoda značajne, iskusili su gradovi i opštine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u slivu Zapadne Morave.

Da je ranije postojala mogućnost zajedničkog preventivnog delovanja, verovatno bi šteta od poplava početkom juna ove godine bila manja.
Sada je njih 18 povezano i zarad bolje međusobne komunikacije i informisanja građana imaju objedinjenu internet platformu.
"Želimo da te informacije koje dobijamo u vremenu pre, neposredno pre elementarne nepogode adekvatno, odnosno kvalitetno, obradimo i analiziramo i informaciju dalje dostavimo, odnosno učinimo dostupno za građane i za sve one druge koji treba nešto da učine kako pre elementarne nepogode, tako i u toku same nepogode", rekao je Zdravko Maksimović, rukovodilac Odeljenja za poslove civilne zaštite GU Kraljeva.
U Čačku već funkcioniše "Situacioni centar" posredstvom koga građani lakše mogu da dođu do potrebnih informacija, pomoći, ali i prijaviti štete od elementarnih nepogoda.
Umrežavanje i međuopštinska saradnja su od izuzetnog značaja.
"Svima nama će biti dodatni motiv da iskoristimo šansu koju je novi Zakon o lokalnoj samoupravi predvideo udruživanjima gradova i opština u slivu Zapadne Morave u formiranju jedne zajedničke službe, u cilju smanjenja rizika od elementarnih nepogoda", naveo je Milan Bojović, pomočnik gradonačelnika Čačka.
Sistem za prikupljanje i razmenu podataka u oblasti vanrednih situacija u slivu Drine uspostaviće osam lokalnih samouprava.
"Znači da će svaka lokalna samouprava u slučaju elementarne nepogode na jedan vrlo brz i efikasan način saznati čime raspolažu okolne lokalne samouprave kada je u pitanju oprema, sredstva, mehanizacija i sve ostalo što bi im moglo biti od koristi", istakao je Ljubinko Đokić, pomočnik gradonačelnika Loznice.
Za pravovremeno informisanje građana, biće izrađena i besplatna android aplikacija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.