Kakav će biti zakon o studentskom organizovanju

Izvor: RTS, 07.Dec.2019, 01:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakav će biti zakon o studentskom organizovanju

Tokom decembra u skupštinsku proceduru trebalo bi da uđe predlog Zakona o studenstkom organizovanju. Na taj Zakon, čeka se gotovo čitavu deceniju. Osim tog zakona, studenti bi u narednoj godini trebalo da dobiju i obnovljeno odmaralište na Paliću. Ministar Šarčević najavljuje oštriju kontrolu visokoškolskih ustanova.
Na zajedničkom poslu našli su se studenti i Ministarstvo prosvete. Studenti kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će prvi put imati uređen institucionalni okvir za studentsko organizovanje.

"Ovim Zakonom sada dobijamo potpuno uređenje – od toga kako se sprovode izbori, šta su to studentski parlamenti, šta su studentske organizacije. Tako da možemo slobodno reći da je to krov studentskog organizovanja – krovna stvar koju smo uradili u prethodnih deset godina svako", rekao je Milan Savić, predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije.
Osim novog Zakona, ministar prosvete Mladen Šarčević najavljuje i završetak radova u studentskom odmaralištu na Paliću i oštriju kontrolu visokoškolskih ustanova.
"To je nešto što nije rađeno godinama. Jer ako ja nađem da se u raznim visokim strukovnim školama koje je država osnovala i na nekim privatnim ustanovama koje su osnovali pojedinci, da radi neadekvatan kadar, da neko nije završio akreditaciju ili je nije obnovio, ili stavio bankarsku garanciju u slučaju da propadne, to dolazi pod makaze. Ono što hoćemo da uradimo to je da nema malverzacija, da postupci akreditacija budu ozbiljni i strogi", naveo je Šarčević.
Vodiće se više računa pri osnivanju novih visokoškolskih ustanova.
"Javnost će biti upoznata sa svakom novom akademijom koja se bude radila, jer ja prvo radim analizu kadrova. To smo obećali. Onda ide finansijska analiza, povezivanje sa privredom, uvođenje saveta poslodavaca, sve ono što smo Zakonom o visokom predvideli", istakao je Šarčević.
Internacionalizacija visokog obrazovanja donosi nove projekte – fakulteti će moći da akredituju nastavu ne samo na engleskom, već i na nemačkom, francusom i španskom jeziku.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.