Kačavenda favorit za patrijarha?

Izvor: Blic, 11.Jan.2010, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kačavenda favorit za patrijarha?

U susret Svetom arhijerejskom saboru SPC, najavljenom za 22. januar, grupa episkopa oko vladike tuzlanskog Vasilija Kačavende nastoji ovih dana da obezbedi da vladika Kačavenda bude među tri kandidata od kojih će jedan žrebom biti izabran za patrijarha, navode dobro upućeni u zbivanja u banjalučkoj eparhiji.

Tanjugu je iz više izvora preneto da je "vrlo uticajni" vladika tuzlanski "jedna od veoma značajnih ličnosti koju ne treba prevideti" u pripremama za izbor novog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << patrijarha i oko koga se "duhovno okuplja grupa episkopa koja nastoji da ostvari većinu u Saboru i presudno utiče na izbor kandidata za poglavara SPC".

Vasilije Kačavenda je ličnost koga neki već vide kao budućeg patrijarha srpskog i zasigurno najjačeg favorita. Dobro upućeni, medjutim, opreznije navode da je sigurno toliko da će od njegovog uticaja zavisiti ko će biti medju kandidatima za patrijaršijski presto.

Tuzlanski vladika je, kako su navodili mediji, posebno blizak sa nekolicinom episkopa koji su česti gosti u njegovom dvoru u Bijeljini, a medju njima su banjalučki episkop Jefrem, istočnoamerički Mitrofan i vladika Longin iz Nove Gračanice (SAD).

Upućeni objašnjavaju da mediji te vladike pogrešno označavaju kao „bosanski lobi", jer ih ne zbližava poreklo, već pogledi na Crkvu i budućeg poglavara.

Na to upućuje i to što su medju onima čije uvažavanje uživa vladika Vasilije i episkop mileševskog Filaret, kao i vranjski vladika Pahomije.

Kačavenda i episkopi njemu sličnih pogleda važe za "tradicionaliste", nesklone preteranom uvažavanju evropskih procesa i tokova u Srbiji, pa i "obrazovanijim vladikama" suviše otvorenim ideji da je Srbiji mesto u Evropi.

Umesto toga, Vladika tuzlanski i njemu bliski po gledištima namerni su da, umesto toga, Crkvu učine središtem nacionalnog okupljanja.

To znači, prema tumačenjima poznavalaca zbivanja unutar SPC, da se suzbije uticaj savremene teologije na teološkom fakultetu u Beogradu, posebno mitropolita Amfilohija i Irineja Bulovića, kao i mladjih episkopa „savremenijih pogleda".

Otuda, navode upućeni, i pokušaji vladike Vasilija da uspostavi posebno jake veze sa pojedinim uticajnijim ruskim episkopima, posredstvom vikarnog vladike Antonija u Moskvi, takodje čestog gosta u Bijeljini.

Podršku krugu oko Vasilija mogao bi da da i vladika raško-prizrenski Artemije, koji je duže vreme u sukobu sa članovima Sinoda, koji sada, pored niškog Irineja, vode i dvojica nekada mu bliskih "justinovaca", Amfilohije i Irinej bački.

Vladika Vasilije se smatra sposobnim episkopom koji je podigao više desetina crkava u svojoj eparhiji i manastir - rezidenciju u Bijeljini.

Mediji su ga predstavili kao sklonog raskošu, ali je sigurno da bi kao patrijarh posebnu pažnju posvetio obnovi crkvenog života, kao i kadrovskim promenama u Beogradu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kačavenda favorit za patrijarha?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2010

BANJALUKA - U susret Svetom arhijerejskom saboru SPC, najavljenom za 22. januar, grupa episkopa oko vladike tuzlanskog Vasilija Kačavende nastoji ovih dana da obezbedi da vladika Kačavenda bude među tri kandidata od kojih će jedan žrebom biti izabran za patrijarha, navode dobro upućeni u zbivanja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.