Izvor: B92, 09.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KONUS o antikorupcijskim merama

Beograd -- Očekuje se da rektori državnih i privatnih fakulteta usvoje zajednički dokument o merama za suzbijanje korupcije.

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević najavio je da bi, prema dokumentu Rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije, profesor za koga se dokaže da je primao mito trebalo da izgubi licencu. "Na taj način bi mu se onemogućio rad, ne samo na univerzitetu sa kojeg je izbačen, nego i na svim ostalim državnim i privatnim univerzitetima", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže on.

"Biće razgovora i o tome da se napravi etički komitet na nivou Zajednice univerziteta, da se napravi diciplinski pravilnik koji će obuhvatiti i studente i nastavnike. Pojave korupcije treba da se sankcionišu, i da te odluke važe na svim univerzitetima u Srbiji", rekao je za B92 Kovačević.

Dekan Fakulteta političkih nauka u Beogradu Milan Podunavac izjavio je da na Beogradskom univerzitetu postoji načelan dogovor da se napravi niz antikorupcijskih mera koje bi bile predložene KONUS-u kako bi se korupcija na svim fakultetima ograničila jednim usaglašenim projektom.

Na KONUS-u bi i Univerzitet u Kragujevcu trebalo da predstavi antikorupcijske mere usvojene na sednici Senata tog univerziteta, održanoj posle privođenja profesora Pravnog fakulteta osumnjičenih za primanje mita.

Takođe, iz sektora unutrašnje kontrole MUP-a Srbije pominje se ispitivanja navoda da su pojedini policajaci kupovali diplome. O tome više u posebnoj vesti.

Sud časti pozvao da se ukaže na nepravilnosti

Sud časti Univerziteta u Kragujevcu apelovao je na nastavnike, saradnike i istraživače da blagovremeno ukažu na sve nepravilnosti u svojim sredinama koje su u suprotnosti sa Etičkim kodeksom u nastavi tog univerziteta.

U saopštenju suda navodi se da se osuđuju sve pojave koje su u suprotnosti sa osnovnim principom Etičkog kodeksa, posebno primanje mita i zloupotreba položaja.

Sud časti nije se sastao godinu dana od osnivanja jer nije stigla nijedna primedba na rad profesora, nastavnika i saradnika, rečeno je na Univerzitetu u Kragujevcu.

Sud je osnovan u martu prošle godine i tada je usvojen Etički kodeks. Nastavno-naučno veće imenovalo je u oktobru sedam članova, ali predsednik još nije izabran. Saopštenje za novinare u kojem Sud časti poziva na javnu osudu korupcije nije potpisano.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.