KCS: Trans masti štetne za ljudski organizam

Izvor: TvojPortal.com, 03.Sep.2011, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KCS: Trans masti štetne za ljudski organizam

Izvor:vesti-online
Klinički centar Srbije (KCS) saopštio je da je pokrenuo kampanju da se ograniči upotreba trans masti u ishrani, ali i u proizvodnji hrane, jer su nepotrebne i štetne za ljudski organizam.


I pomfrit se prži u trans mastima
U saopštenju se navodi da su trans masti štetne jer su među glavnim uzročnicima povećanja broja gojaznih i depresivnih ljudi, kao i da izazivaju oboljenja srca i krvnih sudova zbog čega ih treba zameniti ne-trans >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << mastima, odnosno osnovnim masnim kiselinama.
Cilj kampanje je da što veći broj proizvođača hrane ukloni trans masti - polinezasićena biljna ulja koja su obrađena kako bi bila postojana na sobnoj temperaturi.
Kako se navodi, sva hrana pržena u polinezasićenom ulju - na primer pomfrit i druga hrana pržena u dubokom ulju - prži se u trans mastima.
"Te masti se nazivaju 'hidrogenizovane biljne masti' na ambalažama proizvoda. Za njih postoji više adekvatnih alternativa. KCS predlaže takozvane ne-trans masti - osnovne masne kiseline, vitalne za brojne funkcije organizma i za zdrav kardiovaskularni, reproduktivni imuni i nervni sistem", kaže se u saopštenju. Opširnije pročitajte na linku

zdravljekampanjaKlinički centar Srbije (KCS)trans masti'hidrogenizovane biljne masti'

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.