Izvor: Blic, 08.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovo Ćuruvija traži pomoć od Buša

Jovo Ćuruvija traži pomoć od Buša

BEOGRAD - Jovo Ćuruvija, brat ubijenog novinara Slavka Ćuruvije, uputio je pismo Džordžu Bušu, predsedniku SAD, i Kolinu Pauelu, državnom sekretaru, u kojem ih moli da utiču na jugoslovenske i srpske vlasti da ubrzaju istragu o ubistvu njegovog brata, vlasnika 'Dnevnog telegrafa' i magazina 'Evropljanin'. 'Prema svim dosadašnjim saznanjima, Slavka je ubio režim Slododana Miloševića zbog njegove borbe protiv bivše vlasti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Za vreme Miloševića nisam ni očekivao da će zločinci biti izvedeni pred sud. Sa velikom nadom dočekao sam promene u zemlji, ubeđen da će sadašnja vlast ispuniti jedno do svojih glavnih predizbornih obećanja, da će pronaći i saopštiti imena naručioca i počinioca ubistva. Nažalost, za ovih godinu i po dana iskoristio sam sva moguća sredstva sa kojima sam raspologao da izvršim pritisak na vlasti da se rešavanja ovog zločina pomeri sa mrtve tačke. Rezultati nikakvi. Ogovori na moja pitanja su ignorisanje i ćutanje', navodi se, između ostalog, u pismu Jove Ćurvije.

'Jedna od poslednjih šansi je da predstavnici međunarodne zajednice u komunikaciji sa predsednikom Koštunicom i premijerom Đinđićem pitaju dokle se stiglo i zašto nisu pronađeni počinoci i naročioci ovog zločina. Zato vas molim da u skladu sa vašim mogućnositima izvršite pritisak na vlasti kako bi bio rasvetljen jedan od najvećih zločina protiv slobode štampe za vreme vladavine Miloševića', navodi Ćuruvija.

Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine u centru Beograda. za vreme napada NATO na SRJ. Nekoliko dana pre ubistva, Ćuruvija je u 'Politici ekspres' optužen za izdaju, a to je prenela i Radio-televizija Srbije.

Policija je u pretkrivičnom postupku, u oktobru 2000. godine, utvrdila da su službenici Resora državne bezbednosti pratili Ćuruviju do nekoliko minuta pre ubistva.

Sačinjen je i foto-robot ubice, ali nije ostvaren nikakav dalji pomak u otkrivanju počinilaca i naručioca tog ubistva. T. Aleksić Upozorenje advokatu

- Mom advokatu Rajku Daniloviću okružni javni tužilac je uz upozorenje saopštio da je Tužilaštvo zauzelo stav da će onoga ko iznosi u javnost saznanja iz pretkrivičnog postupka goniti krivično za delo odavanja službene tajne. Obratićemo se nadležnim organima da nam pojasne ovo 'upozorenje' - kaže Jovo Ćuruvija Izgovor da nema dokaza

Jova Ćuruvija kaže za 'Blic' da se bliži trogodišnjica od ubistva, a nadležni još nisu obelodanili imena počinioca i naručioca. - Odlučio sam da pišem Bušu i Pauelu u nadi da oni imaju uticaja i načina da nateraju vlastodršce u Jugoslaviji i Srbiji da Slavkove ubice privedu pravdi. Ne samo da nisu učinili ništa, već su počeli da amnestiraju razna čudovišta koja su učestvovala u Slavkovom progonu. Izgovor je da su dokazi uništeni. Verovatno ta priča o dokazima odgovora i njima samima. Neverovatno je da nisu u stanju da zločince kazne kada se zna da je u Slavkovom progonu i organizovanju ubistva učestovalo oko sto ljudi - kaže Jovo Ćuruvija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.