Jovanova-Nešić: Kubanska vakcina i u Srbiji

Izvor: Politika, 19.Maj.2012, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanova-Nešić: Kubanska vakcina i u Srbiji

Vakcina protiv raka pluća (CIMAvax) uskoro bi trebalo da se dorađuje u Beogradu i odatle izvozi, kaže direktorka Biomedicinskog centra u sastavu „Torlaka”

Naveliko hvaljena kubanska vakcina protiv raka pluća (CIMAvax) uskoro bi trebalo, kako saznajemo, da se dorađuje u Beogradu i odatle izvozi, najpre u susedne zemlje. U sredu i četvrtak su, naime, u Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” boravili predstavnici ove ostrvske države u Karipskom moru, od >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kojih su dvojica bili iz rukovodstva Instituta za imunologiju u Havani.

Prema kazivanju prof. dr Katice Jovanove-Nešić, direktorkeBiomedicinskog centra u sastavu „Torlaka”, izaslanici istoimene naučnoistraživačke ustanove krajem maja ili trećeg juna uzvratiće posetu.

„Delegaciju je predvodio prvi sekretar ambasade Kube u Beogradu, Gilfredo Martines Molina, a sve započelo mojim pismom ambasadorki, njenoj ekselenciji Mercedes Martines”, kaže ekskluzivno za „Politiku” naša sagovornica koja nije prisustvovala sastanku. „Predlog za saradnju, obrazložen u pismu o namerama, ponudila sam na potpis našem generalnom direktoru dr Branislavu Laziću. Uostalom, Biomedicinski centar kojim rukovodim osnovan je da nam omogući razvoj kakav do sada nismo imali i, svakako, saradnju sa inostranstvom koja podrazumeva uvoz-izvoz svojih i tuđih dobara. Uvoz vakcine u našu zemlju ići će preko kompanije VAMA kojom rukovodi Zoran Vujović.”

Vakcina se, kao što je poznato, već koristi u Velikoj Britaniji, uskoro bi trebalo da otpočnu ispitivanja u SAD. Kubanci su njen lekoviti učinak potvrdili na više od 4.500 ispitanika, a obelodanjeni su izveštaji da su se pojedini Amerikanci na svoju odgovornost podvrgli ovakvom lečenju.

U svakom slučaju, naglašava naša naučnica, ne sme se koristit bez lekarskog odobrenja i nadzora, zato što prethodno valja ustanoviti od koje je vrste tumora neko oboleo. Iako se pominju zapaženi ishodi u lečenju, nema zvaničnih podataka koliko je bilo neuspelih pokušaja.

„Vakcina je terapeutskog tipa i mora se koristiti na duge staze”, upozorava prof. dr Katica Jovanova-Nešić, naš vodeći neuroimunolog. „Nije moguće, naime, zaustaviti ovaj tip kancera za mesec dana, okončati postupak lečenja za četiri sedmice. Sami Kubanci su saopštili da posle četiri vakcine život bolesnika se produži za sledećih šest meseci, da se veličina tumora smanji i da se ponekad odstranimaligno tkivo koje nije se moglo biti ukloniti pre tretmana.”

Lekovita supstancija se, inače, sastoji od receptora epidermalnog faktora rasta (EGFR), a deluje tako što zaustavlja rast i deobu kanceroznih ćelija. Dorađivaće se, pakovati i odašiljati u prodaju iz Instituta „Torlak”. U ovom času nije moguće predvideti kolike su to količine, ni cena pojedinačne vakcine, ali ima nagoveštaja da će se iz Beograda izvoziti u najbliže zemlje. I ne samo to: ukoliko sve bude teklo kako treba, srpska pretonica pstaće, bez sumnje, regionalni centar.

Predstavnici prijateljske Kube su najavili da će još neke svoje lekove protiv raka prepustiti Srbiji da ih dorađuje i prodaje

„Pomenula sam gostima s kojima sam se srela da vakcina (CIMAvax) može biti delotvorna, ali ne i protiv karcinoma mozga”, podseća prof. dr Katica Jovanova-Nešić. „A kubanski stručnjaci su mi preporučili da pažljivo pročitam šta piše na sajtu Instituta za imunologiju u Havani u vezi sa vakcinom CIMAher koja se na Kubi koristi u lečenju raka mozga, to će reći astrocitoma i glioma u tumorima.”

Stanko Stojiljković

objavljeno: 20.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.