Izvor: B92, 16.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još se ne znaju "državne" školarine

Beograd -- Ministar prosvete kaže da će predložiti državnim fakultetima da cena školarine ostane na prošlogodišnjem nivou.

Slobodan Vuksanović najavio je da će to predložiti rektorima i senatima fakulteta kako bi se materijalno pomoglo porodicama budućih studenata. Vuksanović je najavio da će Ministarstvo iz budžeta obezbediti novac za materijalne izdatke koji utiču na visinu školarina.

Savet Univerziteta u Beogradu je na poslednjoj sednici najavio da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će do kraja meseca studenti znati kolika će biti cena školarina. Senat je fakultetima preporučio da školarine ne poskupljuju više od 10 odsto.

Prošle godine školarine su u proseku povećane od 10 do 20 odsto u odnosu na prethodnu, a samo neki fakulteti, poput Fizičkog, Geografskog, Mašinskog, Rudarsko-geološkog i Matematičkog, nisu menjali "cenovnik".

U školskoj 2006/2007. godini najveća školarina bila je određena na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu - 240.000, ali je posle protesta studenata, a u dogovoru sa Ministarstvom prosvete i upravom fakulteta, smanjena na 160.000 dinara.

Na beogradskom Pravnom fakultetu školarina je bila 60.000 dinara, dok je na Rudarsko-geološkom bila među najnižima i iznosila je 30.000 dinara.

Većina beogradskih privatnih fakulteta objavila je cenovnike za upis studenata za ovu godinu, a školarine su u većini slučajeva ostale iste kao i prošle godine.

Školarine na privatnim fakultetima u glavnom gradu su od 1.500 do 4.000 evra, a u tu cenu su na nekim fakultetima uračunati udžbenici, troškovi za izlazak na ispit ili informatičku obuku.

Visoke školarine na državnim fakultetima Univerziteta u Beogradu bile su jedan od razloga nekoliko ovogodišnjih štrajkova studenata.

Prema novom zakonu o visokom obrazovanju, cene školarina utvrđuju uprave fakulteta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.