Još dve godine teške krize!

Izvor: Press, 03.Jun.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još dve godine teške krize!

Ekonomisti i privrednici smatraju da će se vidljiviji oporavak srpske privrede osetiti tek 2012. godine, a da nas do tada čeka drugi talas krize
Ekonomska kriza u Srbiji trajaće još najmanje dve godine, a prvi vidljivi znaci oporavka i boljeg života mogu se očekivati tek 2012, kažu za Press domaći analitičari i privrednici.

Po njihovim rečima, srpska privreda je daleko od izlaska iz recesije jer od početka godine rastu nezaposlenost, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << javni i spoljni dug, budžetski deficit i broj građana koji žive ispod granice siromaštva.
Drugi talas krize
Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić kaže za Press da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od svega jedan odsto u prvom kvartalu 2010. minimalni pomak, na osnovu koga se ne može zaključiti da se Srbija nalazi na uzlaznoj putanji.
- Stvarni izlazak iz ekonomske krize će početi onda kada se zaustavi tendencija rasta broja nezaposlenih u Srbiji. Pozitivne stope rasta srpskog BDP-a u narednom kvartalu nije realno očekivati, iz nekoliko razloga. Prvo, iscrpljeni su efekti prethodnih mera Vlade Srbije, vezani za subvencionisane kredite privredi i stanovništvu. Zbog toga u narednom periodu treba očekivati rast nelikvidnosti preduzeća, odnosno opadanje proizvodnje i otpuštanje radnika, kao i značajno smanjenje tražnje - naglašava Savić.
Prema njegovoj oceni, ozbiljne teškoće zadesiće i izvoznike.
- Imajući u vidu drugi talas krize koji je pogodio veliki broj zemalja EU, kao i one iz našeg bližeg okruženja, ozbiljne teškoće imaćemo pri izvozu srpskih proizvoda na ova tržišta. Nepopustljivost MMF-a u ispunjavanju postavljenih zahteva između ostalog će povećati broj nezaposlenih radnika za nekoliko hiljada. Rapidno smanjenje priliva stranog kapitala usporiće oporavak uslužnih delatnosti u Srbiji, koje su prethodni razvoj upravo temeljile na ogromnom uvozu. Imajući u vidu sve ove okolnosti, ne verujem da se ozbiljniji oporavak Srbije može očekivati pre 2012. godine. Da bi do toga došlo, Srbija u potpunosti mora da promeni dosadašnje ponašanje i usvoji novu strategiju razvoja, koja će se fokusirati na razvoj izvozno orijentisane industrije - smatra Savić.
Slabljenje dinara i pored intervencija Narodne banke Srbije, kaže Savić, pokazuje sve dugoročne bolesti srpske privrede, koja je nedovoljno konkurentna i potpuno zavisna od priliva stranog kapitala.
Prepoloviti administraciju
Direktor subotičkog „Pionira" Stevan Santo smatra da bi Srbija i u slučaju da se nije dogodila svetska ekonomska kriza danas bila u ovom stanju.
- Možda bi nam malo sporije padala proizvodnja, možda bi malo sporije rasla nezaposlenost, ali bi u suštini stvari bile ovakve. Naš osnovni problem je što administraciju ne treba smanjiti za 10 odsto, kako planiraju, već je bukvalno prepoloviti. Kada to neko na političkom nivou bude prvi rekao smatraću da je to prvi ozbiljan čovek kome bi moglo da se veruje - kaže Santo, i dodaje:

- Vlada Srbije se bavi problemom kako da državnim pisarima odmrzne platu. Pa će se onda desiti šta? Navodno će nam biti bolje. To toliko jasno pokazuje da ovde ne postoji ekonomska politika, već samo pokušaj kupovine vremena političkih šarlatana na našoj sceni.
On upozorava da se u budžet slilo manje novca nego što je planirano, pa će deficit porasti.
- Deficit će biti još veći pošto se porezi neće povećavati i na kraju godine ćemo se još više zadužiti u inostranstvu. Ako neko uopšte bude hteo da nam da novac. Ako ne, onda ćemo imati grčki scenario mnogo brže nego što neki misle. Nije suština grčkog scenarija samo veličina duga koji je ta zemlja imala. I prošle godine je isto toliko dugovala. Grčki scenario počinje onda kada vam banke kažu: „Znate šta, gospodo, ne damo vam više novca i ne interesuju nas vaši problemi" - objašnjava Santo.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Još dve godine teške krize!

Izvor: Poslovni magazin, 04.Jun.2010, 01:25

Ekonomisti i privrednici smatraju da će se vidljiviji oporavak srpske privrede osetiti tek 2012. godine, a da nas do tada čeka drugi talas krizeEkonomska kriza u Srbiji trajaće još najmanje dve godine, a prvi vidljivi znaci oporavka i boljeg života mogu se očekivati tek 2012, kažu za Press domaći...

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.