Još čekaju odluku Ustavnog suda

Izvor: Danas, 13.Maj.2015, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još čekaju odluku Ustavnog suda

Beogradski "nelegalni" taksisti najavili su proteste od ponedeljka, jer Ustavni sud i pored zvaničnih dopisa i obećanja da će do kraja kvartala ove godine razmotriti njihovu inicijativu, još uvek nije doneo odluku. Takozvani nelegalni taksist već mesecima pokušavaju da dokažu da poseduju sve uslove za dobijanje dozvole za rad, ali se rešenje njihovog problema i dalje ne nazire, jer niko od gradskih čelnika ne želi da ih sasluša.

- Nekoliko puta smo imali kontakt sa Ustavnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << sudom i obećano nam je da će se naš predmet do sada naći u razmatranju. Neverovatno je da najviša sudska instanca ne uradi ono što je trebalo, praktično smo izigrani jer se Sud nije oglasio. Mi samo tražimo da možemo normalno da radimo u ovom gradu i izdržavamo svoje porodice. Nama je ugrožena egzistencija, radimo posao koji je stresan, a dodatno moramo da se krijemo i razmišljamo šta će biti sutra, iako plaćamo obaveze prema državi isto kao I oni koji imaju dozvole Grada - kaže za Danas Aleksandar Milić, jedan od beogradskih taksista. Taksisti podsećaju da su nakon poslednjeg obraćanja javnosti i zakazanog protesta početkom februara dobili zvaničan dopis od predsednice Ustavnog Suda Vesne Ilić Prelić, u kome stoji da će inicijativa za ocenu ustavnosti tačke 8. člana 8. gradske odluke o ograničenju broja taksi vozila u Beogradu, biti na dnevnom redu sednice Ustavnog Suda do kraja prvog kvartala 2015., te da su zbog "poštovanja prema sudu" i odustali od protesta. - Ponudili smo i alternativno rešenje,  mogućnost da dobijemo privremenu dozvolu dok Ustavni sud ne donese konačnu odluku. Ni gradski menadžer Goran Vesić, koji bi trebalo da je  ključni čovek za unapredjenje taksi delatnosti u glavnom gradu, ne želi da nas primi. Nas je nešto više od 100 I ne vidimo nikakav problem u tome da nam, umesto što nas tera u sivu zonu, gradska vlast dozvoli da radimo posao za koji nas je ona I školovala i pripremala- kaže Milić I dodaje da je, sa druge strane, omogućeno da se taksiranjem bave pojedinci već zaposleni u drugim, čak javnim preduzećima ili penzioneri koji nisu prošli zdravstvene preglede.    “Da budemo sasvim jasni u svom predstavljanju javnosti, mi smo u organizaciji Skupštine grada Beograda i odobrenjem lično Gradonačelnika ušli u proceduru dobijanja taksi dozvole, uložili značajna finansijska sredstva, ispunili sve tražene uslove i položili Državni ispit na kojem jasno piše da služi isključivo za obavljanje taksi delatnosti u gradu Beogradu, a onda prevareni i obmanuti tako što nam nije dozvoljeno da normalno radimo u svom gradu. Zato se i pitamo da li je u interesu uprave grada Beograda, koja je isključivi krivci za ovakvu situaciju, da nas 100-tinak postanemo socijalni slučajevi, da ne doprinosimo budžetu kao vlasnici firmi i budemo na teretu svim građanima ove zemlje. Mozda aktuelna vlast želi da nas otera u inostranstvo, što je izgleda postao san svakog normalnog građanina ove zemlje, pa da mže da se hvali kako je uspela da smanji nezaposlenost u  Beogradu i Srbiji”, zaključuje se u saopštenju nezadovoljnih taksi vozača.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.