Još 15 osoba obolelo od virusa novog gripa

Izvor: Blic, Tanjug, 05.Nov.2009, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još 15 osoba obolelo od virusa novog gripa

U Kliničkom centru u Kragujevcu tokom protekle noći i jutros na bolničko lečenje primljeno je 11 osoba zbog sumnje da su zaraženi virusom novog gripa, izjavila je Tanjugu portparol te zdravstvene ustanove doktor Andrea Obradović.

Prema njenim rečima, na Pedijatrijsku kliniku, gde se od novog gripa već nalazi dvoje dece uzrasta sedam i osam godina, smešteno je još dvoje dece sa simptomima novog gripa i za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje se u toku dana očekuje izveštaj nadležne laboratorije da li su zarazeni ili ne virusom H1N1.



Na Kosovu tri nova slučaja, u Vojvodini još dvoje obolelih

Na Kosovu i Metohiji su zabeležena tri slučaja obolelih od novog gripa, izjavila je danas Tanjugu direktor Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković.

"Iz Instituta Torlak stigli su rezultati koji potvrđuju da su tri osobe zaražene novim gripom. Za sada, nema mesta panici, jer se pacijanti iz Gračanice, Mitrovice i Goraždevca osećaju dobro posle visoke temeperature, suvog kašlja i bolova u mišićima", rekla je Trajkovićeva.

U Gračanici je virusom novog gripa zaražena devojčica od 13 godina. Ona je sa više desetina učenika osmog razreda nedavno bila na ekskurziji u Lepenskom viru. Devojčica živi u porodici koja ima četvoro dece.

"Lekari Doma zadravlja u Gračanici su uz devojčicu i prate njeno stanje", rekla je Trajkovićeva, dodajući da se devojčica jutros oseća bolje.

Virus H1N1 izolovan je i kod jednog deteta iz Kosovske Mitrovice. Dete je na kućnom lečenju i oseća se dobro. Treća osoba zaražena novim gripom je iz Goraždevca. Ona takođe nije u životnoj opasnosti.

Ovo su prvi slučajevi pojave novog gripa na Kosovu i Metohiji.

Tokom današnjeg dana na teritoriji Vojvodine potvrđena su dva nova slučaja gripa H1N1, a na rezultate analiza se čeka kod još dva bolesnika sa sličnim simptomima, saopštila je Radna grupa Izvršnog veća Vojvodine za praćenje pandemije.

Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu danas su primljene dve pacijentkinje iz Bečeja, starosti 13 i 17 godina, sa blažom jednostranom upalom pluća. Kod starije je potvrđeno prisustvo H1N1, dok se kod mlađe čekaju rezultati analize.

Dvadesetogodišnjak iz Novog Sada, primljen je takođe zbog upale pluća u istu bolnicu, i u ovom momentu se još čekaju rezultati analize.

Jedan šesnaestogodišnjak iz Zrenjanina hospitalizovan je na Infektivnom odeljenju zrenjaninske bolnice, sa upalom pluća izazvanom virusom H1N1.

U Kliničkom centru Vojvodine od ranije se nalaze još dve pacijentkinje, 17-godišnjakinja iz Sremske Mitrovice, kojoj je potvrđeno prisustvo virusa, i žena (38) iz Novog Sada, koja je u bolnicu primljena pre nedelju dana, sa potvrđenom dijagnozom prisustva H1N1 i blagom upalom pluća.

Pogoršano stanje obolelog od gripa iz Ćuprije

Stanje pacijenta iz Ćuprije, kod koga je potvrđeno prisustvo novog gripa, pogoršano je i on je prebačen na Intenzivnu negu Kliničkog centra u Kragujevcu, rečeno je danas u bolnici.

Pacijent, star 35 godina, prvo je bio smešten na kragujevačkoj Infektivnoj klinici. Portparol Kliničkog centra Andrea Obradović rekla je da je pacijent primljen juče i da mu se stanje pogoršalo. U Kragujevcu se leči još dvoje pacijenata koji imaju teži oblik oboljenja.

"Zdravstveno stanje 50-godišnjeg muškarca iz Čačka, koji se od prošlog petka nalazi na Intenzivnoj nezi je i danas nepromenjeno, dok je devojci iz Kragujevca, koja ima 24 godine, bolje. Oboje su i dalje na aparatima za mehaničku ventilaciju", rekla je Obradović.

Na Pedijatrijskoj klinici u Kragujevcu, dodala je, danas nisu potvrđeni novi slučajevi infekcije virusom novog gripa.



Prvi slučajevi zaraze u Leskovcu, troje obolelih u Požarevcu


Četvoro učenika starijih razreda osnovne škole "Vožd Karađorđe" u Leskovcu obolelo je od gripa H1N1 i na kućnom su lečenju, rečeno je danas u leskovačkom Zavodu za javno zdravlje.

"Ova deca imaju lakšu kliničku sliku pa se zato nalaze na kućnom lečenju", rekla je na konferenciji za novinare načelnica Centra za kontrolu zdravlja u tom zavodu Jadranka Krasić, dodajući da će u školi najverovatnije biti prijavljena epidemija.

U Podunavskom okrugu za sada je registrovan jedan slučaj novog gripa. Pacijent se leči na infektivnom odeljenju smederevske bolnice, potvrdila je primarijus dr Zorica Mitić, direktor Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu.

U Požarevcu, prema navodima direktora požarevačke bolnice, dr Srećka Bosića, tri osobe su danas primljene na odeljenje pod sumnjom da su obolele od novog gripa tipa. Dve su mlađe, a jedna starija osoba, i hospitalizovane su zbog upale pluća. Pacijenti su izolovani i pod kontrolom lekara.

Nastavnica koja je obolela od novog gripa u Smederevu oseća se dobro, a u izolaciji na Infektološkom odeljenju je i njen suprug sa istim simptomima, izjavila je danas direktorka Doma zdravlja Smederevo Anđelka Arsenijević

Domu zdravlja Smederevo do danas se javilo 403 pacijenta s povišenom telesnom tremperaturom, odnosno simptomima respiratorne infekcije.

Dinkić: Dovoljno sredstava za vakcine

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas da je pojava novog gripa za vladu prioritet i da će iz budžeta i Fonda zdravstvenog osiguranja biti obezbeđeno dovoljno sredstava za vakcine. Dinkić je podsetio da je Vlada Srbije već naložila Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje da po hitnom postupku pokrene proceduru javnih nabavki za tri miliona vakcina. Upitanje da li će i on primiti vakcinu, Dinkić je, gostujući u "Kažiprstu" RTV B92, odgovorio da će kada na njega dođe red poslušati savet lekara. Najpre će, dodao je on, biti vakcinisani prioriteti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.