Jezero za kupanje samo u projektu

Izvor: Politika, 01.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jezero za kupanje samo u projektu

Ni ove godine nije počelo uređenje bivše peskane u jezero, zbog imovinskih začkoljica između grada i železnice

Pančevo – Lokalna samouprava i ove se godine postarala da Pančevci znaju gde mogu a gde ne mogu da se kupaju. Sa pančevačkim Zavodom za javno zdravlje potpisan je ugovor na osnovu kojeg će se ispitivanje kvaliteta voda Dunava, Tamiša i Ponjavice obavljati svakih 15 dana.

Avaj, ponovila se priča stara najmanje desetak godina: stručnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su i ovoga puta rekli da vode na rekama ne zadovoljavaju higijenski minimum, pa se Pančevcima i stanovnicima okolnih sela toplo preporučuje da ih se klone. Kupanje, doduše, niko ne može da zabrani, ali oni koji odluče da urone u ove vode čine to na sopstveni rizik.

Tako su Pančevci još jednom osuđeni da za osveženje koriste samo jedan bazen. I kako to, kada do problema dođe, već biva, opet se početkom ovog leta postavilo pitanje šta je sa uređenjem poznate peskane, sada bare, za koju je još pre nekoliko godina načinjen idejni projekt o njenom pretvaranju u jezero.

Urbanisti su idejnim projektom predvideli da jezero bude dugačko 655 metara, a maksimalno široko 58 metara i duboko u proseku pet metara. Svojevremeno je i naftno-hemijski kompleks izrazio želju da učestvuje u projektu, ali je ubrzo taj glas zamro. Reč je o velikoj bari, nastaloj vađenjem peska, koja se nalazi u neposrednoj blizini železničke stanice Pančevo predgrađe.

Donedavno Pančevci nisu znali da su problem što grad nije dobio veliku plažu na novom jezeru nerešeni imovinsko-pravni odnosi između železnice i grada. Ispostavilo se da železnica poseduje gotovo polovinu „Peskane”. Njima, doduše, baruština nije potrebna, ali kada je već imaju, radi su da iz toga izvuku kakvu korist.

Milan Balčin, zamenik direktora Direkcije za uređenje Pančeva, kaže za naš list da je, zajedno sa potpredsednikom opštine, bio na razgovoru sa ljudima iz vrha železnice, gde im je rečeno da bi oni možda i trampili pola bare „Peskana”, u zamenu za nekoliko stanova.

Kako, međutim, grad nema stanova za ovakvu vrstu trampe, Pančevci su ponudili da železnici daju opremljeno građevinsko zemljište na kojem se stanovi mogu graditi. Tu se stalo, a razgovore će verovatno nastaviti nova gradska vlast.

Kažemo, verovatno, jer su se pojavili oponenti ideje da grad ulaže u uređenje jezera tik uz železničke šine. U Direkciji za izgradnju grada kažu da je iz JKP „Mladost” potekla inicijativa da se u Pančevu, umesto jezera, izgrade još bar dva olimpijska bazena, čime bi se ublažila tragična situacija sa nedostatkom plaža, a ima i onih koji zagovaraju izgradnju veštačkog jezera, ali ne na mestu bare „Peskana”. Dok dogovor ne bude postignut, Pančevcima ostaje preporuka sanitarnih vlasti da se, i pored toga što grad leži na dve velike reke, brčkaju samo u bazenu.

M. Šašić

[objavljeno: 02.07.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.