Izvor: B92, 02.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Jevrejima nije vraćeno ništa"

Novi Sad -- Aca Singer iz Jevrejskih opština kaže da je Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj jevrejskoj zajednici nije vraćen ni deo imovine.

"I kada se nešto moglo uraditi, nije se uradilo", rekao je predsednik Saveza jevrejskih opština za novosadski "Dnevnik". On je podsetio da je režim Milana Nedića, koji je sarađivao sa nacističkom nemačkom okupacionom vlašću u Srbiji, oduzeo svu imovinu Jevrejima u Srbiji u periodu od 1941. do 1944. godine.

Singer je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ocenio da bi imovina koja je oduzeta jevrejskim opštinama, trebalo da bude vraćena prema Zakonu o crkvama i verskim zajednicama, donetom prošle godine, a koji predviđa restituciju imovine oduzete u vreme komunizma.

On je rekao da bi privatna jevrejska imovina trebalo da bude vraćena po zakonu o restituciji i naveo da svi nacrti tog zakona kao graničnu godinu za vraćanje imovine predviđaju 1945.

"Još uvek se nadamo da će bar nova vlada shvatiti kolika se nepravda čini jevrejskoj zajednici i povući konkretne poteze", kazao je Singer.

On je oštro kritikovao ministra Milana Parivodića zbog izjava da je o problemu oduzete imovine kontaktirao sa jevrejskom zajednicom i rekao da to nije tačno, već da Parivodić nikada nije odgovorio ni na jedno pismo predstavnika jevrejske zajednice.

Parivodić, koji je funkcioner Demokratske stranke Srbije, je nedavno u predizbornoj emisiji Replika B92 poručio lideru Socijaldemokratske unije Žarku Koraću da "treba da stane mirno kada govori o generalu Nediću, koji je spasao ogroman broj srpskoga naroda od jednog užasnog građanskog rata".

"Ne pada mi na pamet da ustanem na pomen imena Milana Nedića", kaže Aca Singer, kao i da je Nedićeva kvislinška vlada zdušno pomagla Nemcima u "konačnom rešenju jevrejskog pitanja" i donela odluku o oduzimanju jevrejske imovine.

"Sam Milan Nedić uradio je nešto što od njega niko čak nije ni tražio. Naime, među oficirima koji su posle aprilskog rata 1941. godine pali u zarobljeništvo bilo je i onih jevrejskog porekla. Nažalost, lično je Nedić insistirao da se oni izdvoje 'da ne bi zarazili Srbe', a potonja njihova sudbina je svima dobro znana", naveo je Singer.

"Dnevnik" piše da je u Jevrejskoj opštini u Novom Sadu u toku prikupljanje dokumentacije o oduzetoj imovini, nakon čega će podneti i zahtev za povrat te imovine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.