Izvor: Blic, 17.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedan fakultet a sedam zvanja

Jedan fakultet a sedam zvanja

Nacionalni savet za visoko obrazovanje objavio je listu zvanja koja sadrži oko 400 titula u okviru stručnih, akademskih i naučnih naziva. Lista je nastala da bi je visokoškolske ustanove u Srbiji upotrebljavale pri izdavanju diploma, dodataka diplomi i drugih javnih isprava.

Međutim, čim je lista objavljena, stigle su primedbe da je preopširna i da nijedan evropski univerzitet ne poznaje više od 70 različitih zvanja.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kritike da je lista zvanja suviše obimna ne stoje. Nastojali smo da uvažimo zahteve što većeg broja fakulteta u Srbiji poštujući njihovu specifičnost. Trenutno imamo još zahteva koje moramo razmotriti. Nejasno je zašto neko u negativnom kontekstu komentariše nešto što još nije zaživelo u praksi. Sledili smo evropske kriterijume i ono što nalaže Bolonja. Podsećam da su na ministarskoj konferenciji u Bergenu reforme visokog obrazovanja u Srbiji ocenjene ocenom 2,2. Reforme sprovedene od 2003. godine do danas dobile su ocenu vrlo dobar (3,8) - kaže za 'Blic' prof. dr Obrad Stanojević, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Osoba koja završi osnovne akademske studije, ubuduće stiče stručni naziv sa naznakom zvanja prvog stepena tih studija iz odgovarajuće oblasti, pri čemu se obavezno za trogodišnje studije dodaje - 'trogodišnjih studija', a za četvorogodišnje studije 'četvorogodišnjih studija'. Tako će, na primer, u diplomi stajati naziv inženjer mehatronike trogodišnjih studija, fizičar četvorogodišnjih studija...

Među novim zvanjima su i organizator zdravstvene nege, diplomirana medicinska sestra (koja završi višu školu), diplomirani profesor dvopredmetnih studija (može da predaje, na primer, biologiju i hemiju), a uvode se i strukovni matematičar, vaspitač... Veliki je broj bačelor biologa, filozofa, ali nejasno je šta će tačno da rade oni sa bačelor diplomom, a šta vlasnici diplome u kojoj piše - strukovni.

Na Pravnom fakultetu, na primer, može se dobiti diploma pravnika, diplomiranog pravnika - mastera, diplomiranog pravnika - specijaliste (na primer, diplomirani pravnik - specijalista za stečajni postupak), doktora nauka - pravnih nauka, ali i diploma strukovnog pravnika i strukovnog pravnika - specijaliste (ova zvanja sticaće se na budućim akademijama).

V. Nedeljković Dve vrste studija

- Akademske studije koje imaju za cilj da osposobe studente za razvoj i primenu naučnih, stručnih i umetničkih dostignuća. One su više teoretske i izvode se na univerzitetu. Postoje osnovne i diplomske akademske studije, specijalističke studije i doktorske akademske studije.

- Strukovne studije koje imaju za cilj da osposobe studente za primenu znanja i veština potrebnih za uključivanje u radni proces, a izvode se na višim školama koje treba da prerastu u visoke škole strukovnih studija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.