Jedan donator organa 24 spasena života

Izvor: Glas javnosti, 19.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedan donator organa 24 spasena života

BEOGRAD - U Srbiji je godišnje potrebno između 400 i 500 transplantacija bubrega, a od 1975. godine, od kad se taj organ presađuje, izvršeno je 1.250 operacija. Povodom obeležavanja Dana davalaca organa, državni sekretar Ministarstva zdravlja Nevena Karanović navela je da je u Srbiji godišnje potrebno između 100 i 150 transplantacija jetre i 20 do 30 transplantacija srca, kao i da je neophodan razvoj transplantacije koštane srži.

Ona navodi da je do sada od 1.250 transplantacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << bubrega, oko 75 odsto urađeno sa živog srodnog davaoca i 25 odsto sa osoba koje nisu imale šansu da se izleče.

U Srbiji se transplantacije obavljaju u Kliničkom centru Srbije, Vojnomedicinskoj akademiji, Univerzitetskoj dečjoj klinici, kliničkim centrima u Novom sadu i Nišu, a od jednog donora korist mogu imati 24 osobe.

TRANSPLANTACIJA

Do sada su u Srbiji transplantirane 24 jetre sa preminulog davaoca, dok je kod četiri pacijenta presađen deo jetre sa živog davaoca i kod sedam bolesnika je urađena transplantacija srca.

On je kazao da je u Srbiji izdato između 12.000 i 13.000 donorskih kartica, a da bi trebalo da ih bude oko dva miliona.

Doktorka Radmila Blagojević-Lazić iz Sekcije za transplantaciju organa Srpskog lekarskog društva najavila je da će naredna godina biti posvećena davalaštvu organa, kao i da će to društvo zajedno sa Ministarstvom zdravlja Srbije napraviti registar i odabir ljudi koji žele da pomognu svima kojima je potreban organ.

Transplantacija bubrega se u Srbiji radi od 1975, a jetre i srca od 1995. godine.

Povodom Svetskog dana davalaca organa, koji je u našoj zemlji obeležen 14. oktobra, zvaničnici Ministarstva zdravlja Srbije ističu da je cilj podizanje svesti građana o dobrovoljnom davalaštvu organa, kao i prilika da se izrazi duboka zahvalnost svima koji su već pomogli obolelim osobama.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Svetski dan davalaca organa

Izvor: RTS, 18.Okt.2008, 15:37

U Srbiji je godišnje potrebno između 400 i 500 transplantacija bubrega, a od 1975. godine od kad se taj organ presađuje izvršeno je 1.250 operacija, rečeno je na konferenciji za novinare povodom obeležavanja Dana davalaca organa. .Državna sekretarka...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.