Izvor: B92, 13.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javni radovi za nezaposlene

Beograd -- Oko 3.000 nezaposlenih moglo bi da nađe posao do kraja godine angažovanjem na javnim radovima, koje predlaže Ministarstvo rada.

Ovogodišnjim budžetom za to je predviđeno 100 miliona dinara. Ministar rada Slobodan Lalović kaže da iduće nedelje taj projekat treba da potvrdi Vlada, a prvi konkursi za javne radove biće raspisani krajem ovog meseca.

Prema procenama ministarstva rada, najviše posla moglo bi da bude na izgradnji infrastrukturnih objekata, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao što je autoput Horgoš - Požega, i na izgradnji drugih magistralnih i lokalnih puteva. Javni radovi organizovali bi se i u lokalnim zajednicama - održavanje zgrada, parkova, pomoć starijima i invalidima, kao i rad u kulturnim institucijama, objašnjava ministar Lalović.

"Najpre će se odlučiti šta će da se radi, ko će to da radi, a država će sa 100 miliona dinara da finansira zarade - za nekvalifikovane radnike plata će biti na nivou minimalne mesečne zarade, za one sa srednjom stručnom spremom - minimalna zarada uvećana za 15 odsto, a za one sa višom stručnom spremom - minimalna zarada uvećana za 30 odsto", objašnjava Lalović.

Prednost u zapošljavanju na javnim radovima imaće oni koji primaju novčane naknade nacionalne službe za zapošljavanje, zatim lju­di ko­ji du­že če­ka­ju na za­po­sle­nje, sta­ri­ji od 50 go­di­na, kao i žene. Služba će određivati ko će da radi, ali se i sami nezaposleni mogu prijavljivati. Ko od­bi­je - bri­še se sa evi­den­ci­je.

Od skoro milion nezaposlenih kroz javne radove posao će naći svega 3000 ljudi, ali ministar rada kaže da je to tek početak. Ako rezultat bude dobar, Ministarstvo će iduće godine tražiti više novca iz budžeta, pa će moći i da se zaposli više ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.